Заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол през 2018 година ще се проведе в България. Заседанието ще бъде на 18 и 19 март.

Това заяви в Брюксел зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов, който участва в учредителната среща на групата за парламентарен контрол на Европол.

Заради разногласия обаче на срещата не се приеха процедурните правила за работата на групата. Предложените процедури бяха отхвърлени от германската делегация. 

Следва приемането на процедурните правила да стане в България през месец март 2018 година. "Работата в София ще бъде много натоварена", обяви Цветанов, след като стана ясно, че българското председателство ще трябва да работи за сближаването на понякога твърде различни позиции.

В Брюксел Цветанов подчерта и значението на националните парламенти за контрола на качеството на информацията, която националните служби подават към Европол. По думите му работата на Европол е функция от работата на националните служби и заради това е важно националните парламенти да имат много важна роля в осъществяването на контрола върху работата, ефективността и качеството на националните правоохранителни служби.

"Националните парламенти имат ангажимент да осъществят контрол какъв е информационният поток, който службите изпращат на Европол. Държавите-членки трябва да имаме ангажимент да захраним Европол с необходимата информация", подчерта още Цветанов о допълни, че следва да се обърне специално внимание на Западните Балкани и значението им за превенцията на радикализацията и предотвратяване на терористични действия на т.нар. "чуждестранни бойци".