Евродепутатът Илхан Кючюк е домакин на стратегическа конференция в Европейския парламент посветена на борбата с радикализма и насилствения екстремизъм посредством образование.

Специален гост на събитието е генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която изнася реч за ролята на организацията в борбата с този глобален феномен. Участие в събитието са взели още Павел Теличка, вицепрезидент на Европейския парламент, както и евродепутати, дипломати, служители на европейските институциите и представители на гражданското общество.

"За съжаление в наши дни младите хора са особено уязвими към радикализация. Ето защо, силно приветствам работата на ЮНЕСКО, под ръководството на г-жа Бокова, да се бори с този феномен посредством образованието.", заявява Илхан Кючюк. Той завършва своето изказване с думите на Нелсън Мандела, че образованието е най-мощното оръжие, което може да промени света и призовава да направим нашите общества по-спокойни за бъдещите поколения.

В своята реч генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова излага тезата, че никой не е роден насилствен екстремист. Младите хора се учат да мразят, а трябва да бъдат научени на мир. Насилственият екстремизъм насажда страх и разделение, трябва да се отговори с образование, с умения и възможности за гражданско участие и междукултурен диалог, коментира Бокова.