Българските пенсионери, пребиваващи в друга държава еврочленка, трябва да имат правото на достъп до здравно лечение като местните граждани. Този коментар направи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев във връзка със сигнал от български граждани в Европейския съюз, съобщават от кабинета му.

Той е задал писмен въпрос на Европейската комисия относно правото на пенсионерите да се ползват с медицинско лечение в държавата на пребиваване. Тази възможност е заложена е Регламент (ЕО) 883/2004, който координира системите за социална сигурност на държавите-членки.

Евродепутатът е поставил въпрос, който засяга конкретно възможността на един български пенсионер, пребиваващ легално в друга държава членка и е прехвърлил пенсията си чрез внасяне на формуляр S1 по силата на Регламент (ЕО) №883/2004, да има достъп до здравни услуги при условията, които имат и гражданите на съответната държава.

Емил Радев акцентира върху дискриминацията на гражданите на други държави членки. Той визира това, че първоначално им се предоставя достъп до здравни услуги, а впоследствие им се отнема без ясни мотиви за това.

В отговора си на въпроса на евродепутата, Европейската комисия обяснява, че регламентът и чл. 24 дават право на пенсионерите от ЕС да получават медицински грижи в държавата на пребиваване въз основа на преносим документ S1. Държавата членка, която изплаща пенсията, обаче е тази, която определя точно на какви медицински грижи има право пенсионерът.

От Еврокомисията потвърждават, че здравните грижи трябва да се предоставят при същите условия, които са гарантирани и на гражданите на съответната държава.

От комисията съветват ако законното право на достъп до системата на здравеопазване бъде отказано, дискриминираните лица да потърсят правна защита пред националните органи и съдилища.