Три ключови въпроса обсъждаха участниците в Световното кафене във Видин. Темата на форума бе "Възраждане 28 - развити региони чрез добро образование". Проявата бе организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, Джуниър Ачийвмънт България и Община Видин.

В дискусията участваха ученици от видинските училища, представители на местния бизнес и институции.

Участниците очертаха конкретни стъпки за модернизирането на образованието и превръщането му в инструмент за развитието на региона. "Важно е срещата да има продължение и да започнем да прилагаме добрите идеи на практика още сега. Стъпка по стъпка да променяме бъдещето", си пожелаха младите хора.

"Виждам много млади хора и съм сигурен, че ще чуем наистина свежи идеи за развитието на региона чрез добро образование. Качественото и модерно образование е основата, върху която можем да градим бъдещето на България и Видин", каза при откриването на форума Владимир Уручев.

"Разчитаме на вашето активно и мотивирано участие за оформянето на стратегия за развитието на региона, в който живеете, чрез по-добро образование. Това е и основната задача на инициативата", каза Владимир Уручев.

По-рано през деня на специална церемония кметът на Община Видин Огнян Ценков и Вера Петканчин, директор "Оперативни дейности" на Джуниър Ачийвмънт България подписаха Споразумение за сътрудничество в подкрепа на младежко предприемачество.
В документа се предвижда разширяване на обхвата на учебните програми за бизнес обучение, организиране и провеждане на съвместни семинари, публични прояви, чиято цел е да насърчава реализацията на младите хора.

Владимир Уручев изказа удовлетворението си от подписаното Споразумение и заяви, че младите хора трябва да бъдат отворени към иновациите. "Стартирането на собствен бизнес е начин да задържим младежите по родните им места и да възродим регионите", заяви евродепутатът.