Докладът на ЕК, озаглавен Бяла книга, представен вчера от Жан-Клод Юнкер, има за цел да постави началото на един общоевропейски дебат. Това каза в интервю за БНР ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев.

Интервюто му е ден след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи пет възможни сценария, по които Европейският съюз да се развива след излизането на Великобритания.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

Докладът цели гражданите на Европейския съюз чрез своите лидери да определят една от петте възможни посоки за развитие на ЕС. Нека не забравяме, че в Европейския съюз за всичките тези 60 години, откакто съществува, всичките решения се вземат чрез дискусия в търсене на това, което е най-добро за гражданите на Европейския съюз. Не е случайно, че предложените варианти са пет, а не е само един, каза Златев.

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

По-рано той представи 5 възможни пътя за развитие на ЕС

Това е началото на един процес, а не неговия край, неговото завършване, каза Златев в коментар на представените пет сценария от Юнкер.
Има достатъчно време, в което във всяка една от страните-членки, от една страна, да има вътрешнополитически дебат за това кой от всичките предложени варианти в най-добра степен идентифицира и помага за бъдещото развитие на съответната страна-членка, и от друга страна, чрез лидера на съответната страна-членка това да бъде обговорено на предстоящите срещи на върха.

На базата на Бялата книга ЕК ще предложи и още няколко документа, които да спомогнат за вземане на решение в каква посока да върви всяка страна, допълни Златев.