Смесени бяха реакциите на водещи депутати от политическите групи в Европарламента на бялата книга за бъдещето на Европа, представена от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер пред пленарната зала.

Някои от тях приветстваха решението на Комисията да очертае пет възможни пътя за развитие на ЕС през идните години, докато други критикуваха липсата на конкретен избор или конкретни примери.

Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. 

При откриването на дебата председателят на Парламента Антонио Таяни призова дискусиите за бъдещето на Европа, започнали с трите доклада, приети от Парламента по време на предишната пленарна сесия, да продължат. Той подчерта, че предстоящата шейсета годишнина на Римския договор трябва да бъде "възможност за институциите да слушат по-внимателно гражданите, за да реагират на техните притеснения."

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи пет възможни отговора на въпроса "Quo vadis Europa" и подчерта, че това означава "Европа на 27те." "Нашата задача днес е да покажем какво Европа може и какво не може да направи.", заяви той и даде следния пример: "Европа сама не може да бъде държана отговорна за борбата с безработицата. Не можем да предложим луната и звездите. В някои случаи всичко, което можем да предложим е телескоп.

Той добави и че няма каже какво е неговото предпочитание, защото не зависи от него да вземе това решение и призова Европейския парламент, националните парламенти, правителствата и гражданите да продължат дебата. Комисията ще продължи да слуша до септември, когато ще може да се извлекат заключения в годишната реч за състоянието на Европейския съюз, след консултации с докладчиците на Европейския парламент.

 

Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) подчерта, че Юнкер трябва да участва активно в последващия дебат. Той се съгласи него относно нуждата да "приведем очакванията в съответствие с реалността" и призова държавите членки да "спрат да обвиняват Европа за неща, които Европа не може да направи, защото не разполага с инструментите." Той заключи: "Това е погрешна и опасна игра и Брекзит е една от последиците от нея."

Лидерът на С&Д Джани Питела (Италия) каза на г-н Юнкер: "Вашата книга съдържа пет възможности и аз смятам, че излагайки тези пет възможности като реалистични сценарии, Вие попадате в ръцете на всички онези, които искат да ослабят Европейския съюз и дори да го унищожат. Вие предлагате пет възможности, а аз виждам само една: да работим заедно с европейците и да правим заедно много повече."

Улрике Требезиус (ЕКР, Германия) каза, че миналите надежди на Европа и еврозоната са станали жертва на централизация и заблуди за величие. ЕС трябва да се концентрира върху по-малко политически сфери и да стане по-ефикасен. Като примери тя даде борбата с тероризма и защитата на външните граници. Тя каза: "Времената се промениха, трябва ни повече гъвкавост и да адаптираме нашето институционно устройство."

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) подчерта необходимостта от започване на ново интеринституционно обмисляне на бъдещето на Европа. Той също така каза, че настоящия ЕС няма истинската способност да се справи с много от днешните предизвикателства. Той призова държавите членки да спрат използването на гласуването с единодушие, за да блокират жизненоважни усилия за напредъка на Европейския съюз. Той добави: "Но как да се убедят лидерите на ЕС на национално ниво да предприемат стъпките, от които отчаяно се нуждаем?"

Патрик Льо Ярик (ЕОЛ, Франция) подчерта, че трябва да слушаме гражданите. Той призова за сценарий "отдолу-нагоре", който да вземе предвид надеждите на хората за справедливост, равенство, солидарност, защита на околната среда и общественото здрав. Той предупреди: "В противен случай ние няма да се справим с предизвикателството."

Филип Ламбертс (Зелените, Белгия) призова Комисията да предложи радикална промяна в курса, за да спре рязко увеличаващото се неравенство. Той добави: "За да завладеем отново сърцата и духа на хората, ние трябва да... гарантираме мира и споделения просперитет и да обърнем гръб на данъчната и социалната конкуренция."

Джерард Батън (Великобритания), от името на групата на ЕСПД, каза, че бялата книга признава проблемите, пред които е изправен ЕС, но "не разбира, че много от тези проблеми бяха създадени от самия ЕС."

За групата на ЕНС Вики Майер (Холандия) каза, че ЕС се срива. "Ние в Холандия казахме "не" на европейската конституция, "не" на търговското споразумение с Украйна и е време да кажем "не" на Европа."