Европейският парламент даде зелена светлина за премахване на ограниченията до услугите за онлайн съдържание. С влизането в сила на регламента, потребителите ще имат достъп до предпочитаните от тях филми, книги и музика, когато пътуват извън своята родина в рамките на Европейския съюз.

В Страсбург евродепутатът Момчил Неков заяви, че българските и европейските граждани имат право да слушат любимата си музика и да гледат предпочитаните от тях филми, докато пътуват извън своята родина. Това съобщават от кабинета му.

С отпадането на роуминга и премахването на геоблокирането при онлайн пазаруване, свободното движение на данни отстранява поредната онлайн бариера пред българските потребители.

Неков подчерта, че днес всеки от нас използва ежедневно своя смартфон, лаптоп или таблет с презумпцията, че интернет пространството няма граници. Това обаче е само привидно, посочи той.

При сегашните правила, когато български потребител закупи абонамент за телевизионни услуги, достъпът до него ще бъде ограничен автоматично, когато той напусне територията на България. Според Момчил Неков на тази дискриминационна практика трябва да се сложи край, защото е в ущърб на европейските и българските граждани.

Момчил Неков коментира, че свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги е основополагащ елемент на единния европейски пазар. За да бъде той напълно функциониращ, е необходимо да добавим и свободното движение на данни, подчерта евродепутатът.

Проучване на Европейската комисия показва, че 64% от европейците използват интернет, за да играят или свалят игри, изображения и филми. Много европейци очакват да могат да правят тези неща и докато пребивават в друга страна от ЕС.

С новите правила гражданите на ЕС ще имат достъп до услугите за онлайн съдържание срещу заплащане като Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer, когато пътуват до друга държава от ЕС за почивка, учене или работа.