"Пакетът няма да бъде факт в този мандат на ЕП, цялата битка се пренася в следващия. Затова е важно какви и колко представители изпраща всяка държава. Очевидна е нуждата от преосмисляне как се формират тези текстове". Това заяви за БНР евродепутатът Ангел Джамбазки след днешното гласуване в пленарна зала на пакета "Макрон".

По думите на Джамбазки половината евродепутати са против това законодателство, което е показателно за това, че парламентът е разделен по този въпрос. Такова законодателство нямало как да се приеме.

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"
Обновена

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"

На първо четене

"Видна е арогантността на част от западните ни колеги, те разделят ЕС съгласно своите егоистични държавни интереси. Това е нередно. Съвсем очевидни са нуждите от промени в ЕП", категоричен е Джамбазки. Според него положителното постигнато днес е, че не се е допуснал мандат за преговори.

"Процедурата беше нарушена поне три пъти днес. Нямахме възможност да гласуваме собствените си предложения, защото мнозинството беше решило така. Това е абсолютен диктат", продължава евродепутатът.

Протестите също нямали значение. "От срам и гузна съвест се обединиха и с много малки мнозинства гласуваха срещу правилника и проведоха скандално гласуване, което ще бъде обжалвано. Ще поискаме българското правителство е да обжалва този документ в Съда на ЕС в Люксембург", допълни Джамбазки.

Желязков притеснен за прилагането на текстовете от пакета "Мобилност"

Желязков притеснен за прилагането на текстовете от пакета "Мобилност"

По думите му ще се използват всички инструменти за защитаване на интересите на сектора

"Ако транспортна комисия гласува даване на мандат, ще се опитат да направят гласуване на мандата на последната сесия на този мандат на ЕП в Страсбург, която е на 18 април. Междувременно правилата няма да са в сила, защото го няма триалога", посочи Джамбазки по време на интервю на живо в социалната мрежа "Фейсбук".

Джамбазки заяви, че ще изпрати писмо до българското правителство с настояване да направи контакти с румънското правителство. България трябва да застъпи тезата, че не трябва този триалог да бъде проведен в края на председателството на Румъния на ЕС.

Ангел Джамбазки се ангажира, заедно с други български евродепутати, да подготви всички необходими документи и справки, които ще предостави на министъра на транспорта Росен Желязков и министър-председателя Бойко Борисов, с цел България да заведе дело в съда на ЕС в Люксембург. Трябва да сме готови и на тази стъпка, категоричен беше той.

На държавно ниво трябва да се търси сътрудничество с всички засегнати от пакета "Мобилност" страни.

В Пловдив запалиха камион в знак на протест срещу пакета "Мобилност"

В Пловдив запалиха камион в знак на протест срещу пакета "Мобилност"

Това ще се случи с българския транспортен бизнес, предупреждават превозвачите