От Еврокомисията предлагат промени в регламента, с който контролират как ЕК прилага правото на ЕС за по-голяма отчетност при изпълнение на законодателството на ЕС, съобщиха от ЕК.

Според информацията, по този начин се изпълнява обещанието, дадено през септември 2016 г. от председателя на Комисията Юнкер в речта му за състоянието на Съюза, когато той заяви: "Не е редно, когато държавите от ЕС не могат да се споразумеят помежду си дали да забранят употребата на глифозат (произвеждан от "Монсанто" - б.р.) в хербицидите, Парламентът и Съветът да принуждават Комисията да вземе решение. Затова ще променим тези правила".

Очаква се пакетът от четири целенасочени изменения да повиши прозрачността на позициите на държавите членки.

Четирите предложени мерки са:

промяна на правилата за гласуване в последния етап от процедурата по комитология (апелативния комитет), така че да се вземат предвид единствено гласовете "за" или "против" даден акт.
По този начин ще се намали броят на гласувалите с "въздържал се", както и случаите, в които комитетът не е в състояние да изрази становище и Комисията е принудена да действа без ясен мандат от държавите членки;

Припомняме, терминът "комитология" се отнася до набор от процедури, чрез които страните от ЕС контролират как Европейската комисия прилага правото на ЕС.

Втората мярка е ангажиране на министрите на отделните държави, като на Комисията се предостави възможността повторно да сезира апелативния комитет на равнище министри, ако националните експерти не изразят становище.

Третата мярка е повишаване на прозрачността при гласуването на равнище апелативен комитет чрез оповестяване на вота на представителите на държавите членки.

Четвъртата е осигуряване на политически принос, като на Комисията се предостави възможността да отнесе въпроса до Съвета за становище, ако апелативният комитет не е в състояние да заеме позиция.

Системата на комитологията функционира добре по отношение на повечето решения, но за някои актове не успя да се сформира мнозинство и те останаха "без становище". В такива случаи отговорността за вземането на окончателно решение пада върху Комисията, като я задължава да вземе решение без ясна политическа подкрепа от държавите членки.

През 2015 и 2016 г. Комисията беше правно задължена да приеме 17 акта относно употребата на чувствителни продукти и вещества, като например хербицидът глифозат или генетично модифицирани организми (ГМО), макар държавите членки да не постигнаха съгласие нито за приемане, нито за отхвърляне на тези решения.

Това предложение бе обявено като една от ключовите нови инициативи в работната програма на Комисията за 2017 г. Понастоящем то ще бъде изпратено на Европейския парламент и на Съвета, се казва в становището на ЕК.