Във вторник анкетната комисия на ЕП за тестовете на вредните емисии от автомобилите ще гласува своя окончателен доклад. Скандалът започна с разкритията за манипулиране на тестовете на коли на "Фолксваген" в САЩ. Препоръките на анкетната комисия ще бъдат разисквани и гласувани в пленарна зала през април.

През септември 2015 г. стана известно, че някои производители на автомобили са манипулирали тестовете за измерване на вредните емисии от свои модели. Това повдигна въпроса доколко колите по пътищата в Европа отговарят на приетите екологичните изисквания. За да хвърли повече светлина по проблема, Европейският парламент сформира през март 2016 г. анкетна комисия, която да разследва евентуалните нарушения на законодателството на ЕС.

В първата половина от едногодишния си мандат комисията изслуша експерти по информационни системи, представители на граждански и екологични организации, както и самата автомобилна индустрия. Втората половина от мандата бе открита с изслушвания на настоящи и бивши еврокомисари, които споделиха какво те са знаели или не са знаели за възможностите за манипулиране на измерванията.

"Фолксваген" иска да приключи Дизелгейт

"Фолксваген" иска да приключи Дизелгейт

Така произведени са около 11 милиона дизелови автомобила

Европейският парламент и Съветът разглеждат предложения за промени в правилата за измерване на емисиите, като целта е тестовете да отразяват замърсяването, което превозните средства причиняват в реални условия.

Новосъздадена от ЕП анкетна комисия нищи „Дизелгейт“

Новосъздадена от ЕП анкетна комисия нищи „Дизелгейт“

Ще работи една година

Нашата специална страница следи работата на Парламента по разследването на скандала с манипулирането на тестовете и въвеждането на нови процедури за измерване.