Европейският парламент се договори за по-строги ограничения при използването на канцерогенни вещества, обявиха от законодателния орган.

Предварителното споразумение е сключено между Съвета на ЕС и преговарящия екип на ЕП, воден от Марита Улвског (С&Д, Швеция). То включва по-ниски "гранични стойности на професионална експозиция (ГСПЕ)", т.е. максималните количества вредни вещества, на които могат да бъдат изложени работниците:

хром VI, който се използва в текстилни и други бои, материали за обработка на кожа и се получава при леене, заваряване или рязане на неръждаема стомана;

‒ прах от твърда дървесина и винилхлориден мономер.

В допълнение по настояване на ЕП Европейската комисия трябва да изготви оценка на възможността за включването на токсични за репродукцията вещества в правилата на ЕС за защита от вредни вещества най-късно до първото тримесечие на 2019 г. Токсичните за репродукцията вещества представляват риск за работниците и от двата пола, както и за децата на жени, изложени на такива вещества по време на бременност.

"Изключително важно е, че постигнахме това споразумение и процедурата по това законодателно досие може да продължи напред. Работниците чакат вече десет години ЕС да подобри защитата им от тези невероятно опасни вещества. Радваме се, че се придвижихме с още една стъпка напред към подобряването на здравния контрол и ограничаването на граничните стойности на хром VI и прах от твърда дървесина. Сътрудничеството между политическите групи беше от ключово значение за постигането на този напредък", сподели Марита Улвског.

"По въпросите, по които се споразумяхме за изготвянето на допълнителни оценки на въздействието, Парламентът ще следи отблизо работата на ЕК, особено що се отнася до включването на токсичните за репродукцията вещества и възможността за още по-строги гранични стойности за кристален силициев диоксид. Това са дългосрочни приоритети за Европейския парламент", добави тя.

Марита Улвског е докладчик и главен преговарящ от името на ЕП по законодателното предложение относно защитата на работниците от рискове, свързани с експозицията на канцерогени или мутагени по време на работа, по което бе постигнато предварително споразумение със Съвета на ЕС.

За хром VI гранична стойност от 0,010 мг/м3 ще бъде в сила през първите 5 години след датата на приложение в националното законодателство и след изтичане на този срок ще бъде понижена до 0,005 мг/м3. Изключение се прави за процесите на заваряване, плазмено рязане или подобни процеси, при които граничната стойност е 0,025 мг/м3 за първите 5 години и 0,005 мг/м3 след това.

За праха от твърда дървесина граничната стойност се определя на 3 мг/м3 в продължение на пет години след влизането в сила на директивата и след това се понижава до 2 мг/м3.

Новите правила включват клауза, която предвижда лекар или орган, отговарящ за наблюдението на здравето на работниците в рамките на държавите членки, да може да изискат наблюдението на здравето на работника да бъде продължено след края на експозицията на вредни вещества толкова дълго, колкото счетат за необходимо, за да се гарантира здравето на засегнатия работник.

Парламентът и Съветът ще гласуват проекта за директива след лятната пауза.

През май 2016 г. Европейската комисия публикува предложение за изменение на правилата на ЕС за по-добра защита на работниците от излагане на канцерогени и мутагени на работното място. Важно е да се отбележи, че законодателният проект се стреми да определи гранични стойности, валидни за целия ЕС за 13 приоритетни канцерогена и мутагена. Предложението за законодателство добавя към списъка вещества, които са признати като такива извън ЕС, например кристален силициев прах.

Раковите заболявания са сред основните причини за смъртни случаи, свързани с работата в ЕС. Всяка година 53% от смъртните случаи, свързани с професионална дейност, се дължат на ракови заболявания, сравнено с 28% за сърдечносъдовите заболявания, и 6% за респираторните заболявания. Най-често срещаните типове ракови заболявания, свързани с професионалната дейност, са рак на белите дробове, мезотелиом (рак на плеврата, причинен от излагане на азбестови частици) и рак на пикочния мехур. Според Световната здравна организация (СЗО) всеки десети смъртен случай от рак на белите дробове е свързан с рисковете на работното място.

Неотдавнашно проучване показва, че повече от 1% от работниците са изложени на токсични за репродукцията вещества, т.е. между 2 и 3 милиона работници могат да бъдат засегнати в ЕС. Настоящата законодателна защита срещу такива вещества е ограничена до общите разпоредби на директивата за химичните агенти, а европейското законодателство за бременни работнички не изисква превантивни мерки, преди служителката да е информирала работодателя за бременността си. Излагането на такива вещества може да намали мъжката или женската репродуктивност и причинява смърт или малформации на плода.