Президентът Реджеп Ердоган очаква и иска Европейският съюз (ЕС) да прекрати преговорите за членство на Турция в общността. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той обясни, че по този начин турският президент иска да покаже вътре в страната, че европейците не ги искат. Всъщност самият той не искал тези преговори повече.

"Той не ги прекратява, а очаква ние да сме Черният Петър и да прекратим официално преговорите", коментира Ковачев. Той допълни, че за тези преговори няма никакъв напредък, но официално не е казано "Стоп".

Относно изборите в Холандия, евродепутатът коментира, че абсолютно ясно е, че там е спечелил реализмът, а не популизмът. В Австрия също до последния момент преди провеждането на изборите се смятало, че крайната десница ще победи, но спечели проевропейският кандидат.

Андрей Ковачев коментира и изборите в Германия. Той не очаква партията "Алтернатива за Германия" да успее да извлече много сериозни резултати. Евродепутатът смята, че партията на Ангела Меркел заедно с Баварските консерватори от Християн-социалния съюз ще запазят мнозинството си.