Холандският министър-председател Марк Рюте обяви, че Холандия е отхвърлила "погрешната разновидност на популизма", празнувайки победата си на парламентарните избори.

При почти пълно преброяване на гласовете, неговата дяснолиберална Народна партия за свобода и демокрация побеждава със сериозна преднина антиимигрантската и евроскептична Партия на свободата на Герт Вилдерс.

Изборите в Холандия бяха разглеждани като тест за подкрепата за националистическите партии, които набират скорост в цяла Европа, отбелязва БиБиСи.

На изборите в Холандия води партията на премиера Рюте

На изборите в Холандия води партията на премиера Рюте

Анти-ислямистката партия на Герт Вилдерс печели 19 мандата

Вилдерс от своя страна настоя, че "патриотичната пролет" все пак щяла да се случи.

При преброени повече от 90% от гласовете, Народната партия за свобода и демокрация е спечелила 33 места в 150-членния парламент, което е загуба от 8 места в сравнение с предишния състав на парламента.

Партията на свободата на Вилдерс е на второ място с 20 депутатски места, като това са 5 места повече от предходния парламент. "Християндемократически апел" и ляволибералната "Демократи 66" са са с по 19 депутати.

Партията Зелени-Левица също се представя добре, печелейки 14 депутатски места, което е ръст от 10 места.

Партията на труда, която беше част от досегашната управляваща коалиция, претърпя историческа загуба, взимайки само 9 депутатски места, губейки 29 места.

Избирателната активност е била повече от 80 процента, най-високата от 30 години насам, което е било в полза на проевропейските и либералните партии.

"Холандия каза "Стоп!" на погрешната разновидност на популизма", подчерта Рюте, който сега се готви за трети последователен мандат като премиер.

"Ние искаме да се придържаме към досегашния си курс - сигурност, стабилност и просперитет", изтъкна холандският премиер.

Победата на Рюте беше посрещната топло от други европейски лидери.

Френският президент Франсоа Оланд изтъкна, че Рюте бил спечелил "ясна победа срещу екстремизма", докато шефът на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел Петер Алтмайер написа в "Туитър" следното: "Холандия, о, Холандия, ти си шампион! Поздравления за този страхотен резултат."

Мнозина наблюдаваха изборите в Холандия изкъсо, защото те се разглеждаха като инидикация за това как популистките партии биха могли да се представят на изборите в други страни от Европейския съюз по-късно през годината, най-вече във Франция и Германия.

Мартин Шулц, който доскоро беше председател на Европейския парламент, коментира, че е "облекчен" от загубата на партията на Вилдерс.

"Трябва да продължим битката за отворена и свободна Европа!", добави той в "Туитър".

Обаче Вилдерс предупреди, че Рюте не бил видял всичко от него.

"Не се надявах да спечелим 30 места, но ние спечелихме допълнителни депутатски места", посочи Вилдерс, добавяйки: "Тази патриотична пролет ще се случи."