"Европейският съюз няма да предоговаря Парижкото споразумение за климата." Това заяви председателят на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент, уверявайки президента на Маршаловите острови.

Лидерът на островите Хилда Хайне заяви в реч относно климата пред ЕП, че няма време за предоговаряне на сделката, тъй като Маршаловите острови са заплашени да бъдат "погълнати" от океана.

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Окончателно: САЩ напускат Парижкото споразумение за климата

Президентът Тръмп обяви решението...

Според нея лидерството в климата трябва да бъде предимно свързано с практически действия - "време е да се действа", призова тя и поиска подкрепата на ЕС.

Юнкер каза от своя страна, че оттеглянето на САЩ от сделката за климата е абдикация от общите мерки за предопределяне съдбата на планетата ни.

"Ние съжаляваме, но оттеглянето не означава край на споразумението. Убедени сме, че ще бъдем единни. Няма да предоговаряме Парижкото споразумение. 29-те члена на сделката трябва да бъдат изпълнени, а да не се предоговарят. 20 г. преговаряхме, сега е време за действия", категорично заяви Юнкер.

Хаваите пренебрегнаха Тръмп – първи одобриха Парижкото споразумение

Хаваите пренебрегнаха Тръмп – първи одобриха Парижкото споразумение

Щатът се присъедини към алианс

Юнкер обаче увери, че повечето и основните американски щати са поели ангажимент за изпълнението на сделката. Председателят на ЕК каза още, че ЕС координира действията в областта с Китай, Канада и Африканския съюз, както и с останалите ангажирани държави. Юнкер очаква и позитивно послание на срещата на Г-20 в Германия през юли.

"Можете да разчитате на ЕК, няма да се отказваме от Парижкото споразумение. Ангажиране сме да се превърне в реалност. Ратифицирахме сделката много бързо. ЕП показа, че сме готови да действаме бързо", заключи Юнкер.

От своя страна председателят на ЕНП Манфред Вебер е на мнение, че "Америка на първо място" е свързано с егоизъм, който разрушава връзките. "Може би трябва да кажем Европа на първо място", добави той.

Юнкер настоя за независима отбрана на ЕС

Юнкер настоя за независима отбрана на ЕС

ЕС не може да разчита на външна помощ

Лидерът на групата на социалистите в ЕП Джани Питела заяви, че пред ЕС има два пътя - към красотата и към катастрофата.

"Не мислех, че може да има по-лош американски президент от Джордж У. Буш. Новият държавен глава на САЩ достигна върха на лошотията, ние ще го спрем, ще спрем катастрофата на Тръмп, продължи Питела.

Според него с решението Тръмп тласка САЩ към нелоялна конкуренция. "Трябва да предприемем контрамерки", призова той.