Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбите на Словакия и Унгария относно миграционната политика Общността. Съдът потвърди правото на Брюксел да изисква от държавите членки да приемат кандидати за убежище, съобщи Ройтерс.

Съдът на ЕС установи, че Съюзът има право да нарежда на националните правителства да приемат бежанци на квотен принцип. Става въпрос главно за сирийските бежанци, преселени от Италия и Гърция.

Брюксел казва "Да" на Унгария за още пари за охрана на границите, но не и за огради

Брюксел казва "Да" на Унгария за още пари за охрана на границите, но не и за огради

Орбан молел за евросолидарност, без да показва такава

"Съдът отхвърля жалбите, подадени от Словакия и Унгария, срещу временния механизъм за задължително преселване на търсещите убежище", постанови Съдът на ЕС и уточни, че жалбите се отхвърлят "в тяхната цялост". Според съдебната институция на ЕС механизмът за задължително презаселване на търсещите убежище е пропорционален и допринася за това Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза през 2015 г.

Припомняме, че механизмът беше одобрен с мнозинство от страните членки, въпреки явната съпротива на някои държави от Източна Европа. Тогава беше предвидено презаселването на 120 000 бежанци, но до момента презаселените са около 25 000.

Призоваха евросъда да отхвърли жалбите на Словакия и Унгария за мигрантските квоти

Призоваха евросъда да отхвърли жалбите на Словакия и Унгария за мигрантските квоти

Генералният адвокат на съда Ив Бот отхвърли повечето от процедурните аргументи

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос коментира, че е време Европа да работи единно и да следва пълна солидарност в действията си с бежанците.

Не е ясно обаче как Брюксел ще принуди източните държави да приемат бежанци при положение, че огромна част от мигрантите всъщност не желаят да се заселват в по-бедните държави от бившия съветски блок.

Словакия и Унгария:  Квотното разпределение на бежанците в ЕС е мъртво

Словакия и Унгария: Квотното разпределение на бежанците в ЕС е мъртво

Това заявиха пред пред журналисти след среща

Според Германия действията на Източноевропейските държави, отказващи да приютят бежанците, само създават повече напрежение в Съюза, който и без това се занимава главно с предстоящото излизане на Великобритания. Това мнение обаче не се подкрепя от министърът на икономиката на Словакия Петер Зига, според който квотната система на ЕС не работи. По думите му решението на Съда на ЕС за момента просто е без значение.