Квотите за разпределение на мигрантите сред страните членки на Европейския съюз са неприемливи за Словакия и за Унгария.

Това заявиха пред пред журналисти след среща в Братислава премиерите на двете страни Роберт Фицо и Виктор Орбан, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

Фицо изтъкна, че Словакия иска Европейският съюз да отмени предложение за разпределение на бежанците и да започне да работи по алтернативен план. Той отново повтори, че квотната система е политически мъртва.

Европейската комисия предложи през май да реформира така наречената „Дъблинска система” на съюза с бежански правила, базиращи се на „справедлив механизъм”, според който всяка страна членки ще приеме част от всички бежанци, за да се облекчат държави като Гърция и Италия.

Няколко държави от Източна Европа твърдо се противопоставят на предложението и настояха за алтернативи на срещата на ръководителите в Братислава миналият месец.

Разговорите с лидерите на ЕС потвърдиха, че задължителните квоти са политически мъртва тема”, каза Фицо пред журналисти след среща с Орбан, който също е яростен противник на квотите.

Почти всички унгарци, които участваха на референдума на 2 октомври отхвърлиха мигрантските квоти на ЕС, но избирателната активност беше ниска и резултатът от референдума е невалиден.

Искаме законодателните предложения на Европейската комисия да отразяват отношението на премиерите и президентите (...), които ясно потвърдиха доброволност като основен принцип по въпроса за миграцията”, добави Фицо.

Провали се референдумът в Унгария, искат оставката на Орбан
Обновена

Провали се референдумът в Унгария, искат оставката на Орбан

Въпреки това, 95% от гласувалите са казали "Не" на квотите за разпределение на мигранти

Премиерът на Словакия каза още, че иска вътрешните министри да започнат да работят по алтернатива на предложението на комисията на срещата на 13 октомври.