Вицепрезидентът и бивш евродепутат Илияна Йотова смята, че разговорът за бъдещето на Европа е дълъг.

"Аз не случайно подчертах за отдавна нарушената комуникация между европейските институции и европейските граждани. За съжаление това, което наблюдавах и в последните години е отдалечаването на тази проблематика от ежедневието на хората. Решенията, които там се взимат, политиките, които там се решават - стават все по-неразбираеми за европейските граждани", коментира вицепрезидентът и бивш евродепутат.

Тя припомни, че Европа е била разтърсена от няколко много тежки кризи - финансова, икономическа, социална криза, а веднага след това залята и от огромни бежански и мигрантски потоци.

"Европа не можа да намери адекватни и бързи решения за решаването на тези кризи, в резултат на което съмненията и доверието на европейските граждани, естествено се засили. Виждате напоследък какво става по темата с миграцията и бежанците", заяви Йотова и констатира, че много отдавна Европа не е била толкова разделена, колкото е в момента. - Западна Европа, Централна Европа срещу Южна Европа.

Според нея промяната, която в момента се предлага от ЕК за реформата на Дъблинското споразумение, ощетява допълнително държавите от външната граница на ЕС. Най-малкото се предлагат решения, които няма да работят, както и преди се е посочвало, че реформата от Дъблин няма да работи.

"На следващо място от 25 години в Европа се говори, че трябва да се промени езикът на Брюксел и от 25 години не се прави нищо в тази посока. Начинът, по който са формулирани брюкселските решения са много далече от нормалната комуникация в гражданите на която и да било от държавите членки. Ако сте прочели внимателно изследванията малко преди Брекзит, ще видите, че е един от основните проблеми, които хората във Великобритания повтаряха е именно неразбирането на този език, на който говорят брюкселските и европейските институции. Ако в тази комуникация не се направи нещо в следващите години процентът на хората, които ще гласуват на европейските избори, ще бъде не само още по-малък, но ще засили тази тенденция на групиране по интереси между държавите членки в Европа, както ще се засили и отчуждението на хората между европейските институции", подчерта Илиана Йотова.

Тя коментира и тежките избори във Великобритания, в които Тереза Мей е искала по-сериозно и по-твърдо мнозинство в парламента, за да може да води преговорите с ЕС от доста твърди позиции.

Въпреки твърдите позиции на ЕС, Йотова припомни, че член 50 от договора не казва как една държава членка трябва да излезе от ЕС.
"Не е въпросът само във финансовите ограничения, не е въпросът в дупката, която ще се получи в европейския бюджет, но как този процес ще влияе на двустранните отношения, на свободния пазар, на това че много хора от Европа всеки ден пътуват от Великобритания, за да работят", обясни Йотова и бе категорична, че ние трябва да запазим правата на българите, които работят във Великобритания и правата на нашите студенти.