Сега е моментът да изправим Европа отново на крака. Вашето обръщение за Състоянието на съюза тази седмица идва в критичен за ЕС момент. Това пише лидерът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до председателя ЕК Жан-Клод Юнкер, който прави днес годишното си изявление пред Европарламента.

Лидерът на европейските социалисти припомня приоритетите пред ЕС. Като приоритет е споменато и искането за €5 млрд. повече в бюджета на ЕС и националните бюджети за отстояване на младежката политика.

Станишев признава за проблема с популизма и отслабената връзка на гражданите на ЕС с "техния ЕС". Той набляга върху искането на своята партия за повече социална Европа. Бялата книга на Комисията за Европейския стълб на социалните права беше стъпка в правилната посока, която ние приветствахме, припомня българският евродепутат петте пътя пред ЕС, предложени от Юнкер.

Съюзът трябва да означава гаранция за достойно заплащане на труда и качествени условия на труд за всеки. Призоваваме за приемането на национални минимални ставки в заплащането на труда, които да са над линията на бедността за съответната страна.

ЕС трябва да означава гаранция, че всяка жена или мъж получават адекватна социална защита, включително при новите форми на труд.

Сред останалите приоритети са ЕС трябва да означава гаранция за силен социален диалог и права на работниците. ЕС трябва да подкрепя колективното договаряне в новите форми на труд, включително създаване на платформи за колективно договаряне в цифровия сектор и прилагане на колективните договори към лица, ангажирани в новите форми на заетост.

ЕС трябва да означава гаранция, че никой няма да страда от дискриминация заради пол, сексуална ориентация, етнос или възраст. Настояваме за поставянето на конкретна цел - намаляване на разликата в заплащането между мъже и жени с по 2% годишно.

ЕС трябва да означава гаранция за честен труд и честна конкуренция между трудещите се, чрез ревизиране на директивата за командированите работници и осигуряване на достъп до социално осигуряване за всички работници.

ЕС трябва да изкорени бедността и социалното изключване. Всички страни-членки трябва да осигурят универсален достъп до основно и качествено здравеопазване, достойни условия на жилищата и сигурен основен доход. Това предполага равен достъп до схеми за минимален доход и прекратяване на съществуващите ограничения по възраст, пише Станишев до Юнкер.

ЕС трябва да гарантира достъпа на всяко дете до здравеопазване, образование, детски грижи, жилищно настаняване и здравословно хранене, се споменава в писмото на лидера на ПЕС.

"ЕС трябва да гарантира спазването на върховенството на закона във всички страни-членки. Приветстваме усилията на ръководената от Вас Комисия в това отношение, без значение къде тези принципи са под заплаха. ЕС трябва да гарантира, че няма да има Европа на две скорости", пише Станишев.