Необходими са спешни промени за приемането на нови практики в здравеопазването. Това заяви евродепутатът Момчил Неков, който бе домакин на семинар на тема "Разширяване мозъчните изследвания в Европа - обществена необходимост ли са?" в Европейския парламент в Страсбург, съобщават от кабинета му.

Акцентът в семинара бе нуждата от разширяване на изследванията и научния принос в сектор "Здравеопазване" и по-конкретно мозъчните изследвания.

В обръщение към участниците - експерти Неков заяви, че признава усилията им да алармират колко спешни промени са необходими, за да се приемат нови практики в областта на здравеопазването в глобален мащаб. Ясно е очертана и ролята на науката и учените. По думите на Момчил Неков препоръките на експертите са добре приети. Той подчерта, че както създателите на политики, "така и ние можем да допринесем за мобилизиране на повече ресурси и осигуряване на устойчивостта в изследванията на мозъчните заболявания".

Евродепутатът подчерта, че значимостта на инициативата на Европейския мозъчен съвет е добре приета. Той допълни, че ще се радват, ако политическите препоръки по проекта бъдат осъществени през следващите месеци.

Участниците в семинара са се обединили около позицията, че е от изключителна важност да се включат всички участници като пациенти, учени, медици и политици в разработването на стратегия, изпълнението и оценката на програмата за общественото здраве.

Освен Момчил Неков, домакини на събитието бяха евродепутатите Фредерик Рийс (Белгия) и Ан Сандер (Франция), както и Европейският, Белгийският и Френският Мозъчни съвети.

Сред лекторите имаше представители на Института за биомедицински изследвания в Париж, Европейската федерация на неврологичните асоциации, Европейския алианс за синдром на неспокойните крака, Европейски Мозъчен Съвет и Федерацията на европейските неврологични общества.