Директен полет София - Пекин и намаляване на времето за издаване на визи за туристи от Китай са основни задачи, които си постави евродепутатът от групата на Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Новаков.

Той организира първия дискусионен форум за привличане на повече инвеститори и туристи от Китай. Събитието е част от инициативата "ЕС - Китай - 2018 година на туризма" на Европейския съюз. Форумът събира представители на туристическия бранш, преподаватели, експерти от България и Китай.

Посланикът на Китай Н. Пр. Джан Хайджоу отбеляза, че на глобално равнище туризмът дава 10% от световния продукт и 30% от експорта на услугите и донася огромни икономически ползи за страните. Затова и всички държави му отдават все по-голямо значение и подкрепа.

По думите на Хайджоу Европа е традиционно развита в областта на туризма. През 2015 г. отчита 620 млн. международни туристи, които са допринесли в европейската икономика 4 млрд. евро. Той отбеляза, че в своя годишен доклад Китай продължава непрекъснато да увеличава приходите си от туризъм. С 26% са нараснали разходите, които китайските туристи са направили в чужбина през 2015 година.

Н.Пр. Хайджоу отбеляза още, че 122 млн. китайци пътуват по света. За да се привлекат повече китайски туристи в Европа, на бизнес срещата между Китай и ЕС се е стигнало до колективна инициатива 2018 г. да бъде определена за година на туризма.

Посланик Джан Хайджоу заяви, че България има уникални туристически ресурси. По думите му пътуването до Китай също би донесло огромни печалби и за българските туристически предприятия.

"Развитието на туристическата индустрия зависи от силната подкрепа на съответните ведомства на правителства", отбеляза още Н. Пр. Хайджоу. По думите му през 2015 г. повече от 10 хиляди китайски туристи са посетили България, но страната ни изоставала по отношение предоставяне на информация за условията, които България предлага.

"Не се отчитат потребностите на китайските туристи", посочи той и визира въпроса с кредитните карти и развитието на международната система за плащания ePay.

Посланик Хайджоу изрази готовност Китайското посолство да работи с представителите на България за развитието на двустранното сътрудничество в туризма. По думите му с 40% на година е нараснал туристопотокът на Чехия от Китай след пускането на директна авиолиния.

Евродепутатът Андрей Новаков отбеляза, че отдавна България не продава само леглова база, а преживявания и спомени на хората, които са я посетили.

Депутатът в 44-ото НС и бивш министър на туризма Николина Ангелкова отбеляза, че благодарение на европейските инструменти и по-конкретно Дунавската стратегия сме стартирали подготовката на съвместни туристически продукти. Съвместно с Румъния страната ни разработила европейския културен маршрут "По пътя на римските императори", който давал възможност за запознаване с културно-историческото наследство на нашата страна.

"Вярвам, че правилният път е за развитие на такива съвместни туристически продукти", коментира Ангелкова.

По думите й само след 8 месеца България ще бъде в центъра на Европа. Това би дало възможността страната ни да задава и посоката по отношение и на туризма и на всички други важни структуроопределящи отрасли.

"България има много какво да покаже", посочи Николина Ангелкова.