Недопустимо е създаването на две категории държави-членки в Европейския съюз. На това се противопостави българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

По време на пленарното заседание в Страсбург бе проведен дебат за бъдещето на Европейския съюз въз основа на три резолюции, подготвяни в комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент. Докладите касаят използването на пълния потенциал на Лисабонския договор, по който в момента функционира ЕС, развитието на Еврозоната, както и евентуални промени на европейските договори.

В своя писмена позиция по темата, българският евродепутат коментира, че в действителност предизвикателствата, пред които е изправен ЕС през последните години като миграционната криза, кризата със сигурността, Брекзитът налагат необходимостта от анализиране на европейския подход - дали да бъде запазен сегашния подход, къде да бъде променен, къде да бъде надграден, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според евродепутата обаче преди да се заговори за промяна на договорите трябва да се обърне внимание на използването на съществуващия капацитет и законодателни рамки на ЕС, прилагане на европейското законодателство от всички държави-членки, както и подобряване на сътрудничеството между тях.

Радев се противопостави остро на всякакви идеи и опити за превръщане на ЕС в съюз на две скорости. Евродепутатът категорично отхвърли идеи, съдържащи се в докладите, които призоват за създаване на две категории държави по отношение на членството в еврозоната и затова подкрепи инициатива на румънската делегация в ЕП за отхвърлянето на тези текстове. Емил Радев сравни това двойно отношение по отношение на еврозоната с факта, че България все още не е член на Шенген.

"Недопустимо е държави като България, които не са в Еврозоната, да не бъдат взимани под внимание при решения, касаещи бъдещето на еврото, към което ние тъй или иначе ще се присъединим.", заяви той.

В заключение Емил Радев представи своята визия за успеха на Европейския съюз - да функционира като едно, по общи за всички държави-членки правила и да защитава еднакво интересите на всички.

Резолюциите, касаещи бъдещето на Европа, имат за цел да начертаят бъдещото развитие на ЕС. По-точно, тяхното послание е, че за да се справи с трудните предизвикателства пред себе си, да подобри способността си да действа, да възстанови доверието на гражданите и да направи икономиката на еврозоната по-устойчива, ЕС трябва да се възползва пълноценно от Договора от Лисабон, а след това да извърши реформи.