Глобализацията представлява най-сериозното предизвикателство пред европейските граждани. С това се съгласи вродепутати по време на дебат със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, като те също така приветстваха оценката на глобализацията, която Комисията прие наскоро.

Глобализацията упражнява огромен натиск върху заетостта, заплатите и стандартите, като в същото време подхранва популизма, казаха много евродепутати. Те призоваха за по-добра защита на европейската индустрия и работници и призоваха ЕС да поеме волана в борбата за справедлива глобална търговия.

Според тях ние трябва да бъдем тези, които изготвят и приемат правилата, а не тези, на които те биват налагани. Много евродепутати призоваха за план за действие, за да се избегне съревнование за установяване на най-ниските възможни социални стандарти. Те предложиха и по-добро преразпределение на ползите от глобализацията между държавите членки и техните граждани.

Някои евродепутати вярват, че днешната форма на глобализация води до задънена улица, а свободната търговия е подкопала сериозно демокрацията, социалните права и околната среда. Други евродепутати призоваха за справедлива данъчна система, която да не позволява на големите компании да избягват плащането на справедливи данъци.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен каза, че глобалната търговия е дала тласък на икономическия растеж в ЕС, но ползите не са автоматични и не се разпределят по равно.
ЕС трябва да натиска за нови правила, които да създадат равни условия и да се справят с укриването на данъци, държавните субсидии и социалния дъмпинг.

Елементи, които също биха могли да помогнат в този процес, са ефективни инструменти за търговска защита и многостранен инвестиционен съд.

Що се отнася до вътрешните политики, г-н Катайнен изрази увереност, че силни социални политики, образование и професионално обучение могат да помогнат за защитата и възможностите на гражданите.