Европейските студенти, изучаващи и интересуващи се от модерните демократични ценности и политически науки, играят огромна роля в развитието на Европейската народна партия. Това заяви зам.-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Пауло Ранжел по време на конгреса на EDS, който се провежда във Варна.

Ранжел коментира ползите от възможностите, които се откриват пред младите хора за създаването на повече работни места и обучение зад граница. По думите му освен перспективите за подобряване и обновяване на програма Еразъм, стартирала преди 30 години, задължително трябва да се акцентира и върху инициативата Интер Рей.

Припомняме, инициативата Интер Рей има за цел да предложи безплатни билети за влак на всеки навършил 18 години, за да обиколи Европа.

Относно ключовите теми в дневния ред на ЕП през есента, Ранжел посочи, че най-коментираната тема ще бъде излизането на Великобритания от ЕС. Според него има нужда от единна позиция на държавите членки по въпроса, за да може бързо да се решават проблемите, произтичащи от Брекзит. Единството е важно и за административната реформа в европейските институции, допълни той.

Зам.-председателят на ЕНП беше посрещнат в морската столица от премиера Борисов, зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Конгресът събра повече от 100 делегати от близо 30 държави.

По време на конгреса Борисов обясни, че със своите институции - Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент, ЕС е "възможно най-демократичното нещо, което може да се създаде като управление", предаде БНТ.