Седалището на Европейския орган по труда ще бъде в Братислава. Това реши Съветът по заетостта, социалната политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Люксембург.

Братислава е победила при гласуването с 15 от общо 28 гласа, предава кореспондентът на БНР в Брюксел.

В надпреварата участваха 4 евростолици - София, Никозия, Рига и Братислава.

Очаква се европейската служба да бъде създадена тази година и да заработи до 2023 година.

Предлагаме 3 сгради за седалище на Европейския орган по труда

Предлагаме 3 сгради за седалище на Европейския орган по труда

И трите сгради са в София

Припомняме, София предложи избор между три сгради - "Елипс център", "Новотел София" и хотел "Премиер". Страната ни предложи да предостави избраното място от началото на следващата година или по-рано, а правителството предложи и да покрие наема на службата за първите 18 месеца на агенцията.

Никозия пък беше единствената столица, която предложи да приеме безплатно Европейския орган по труда, но за сметка на това дава оферта само за една сграда.

Кандидатстваме за седалище на Европейския орган по труда

Кандидатстваме за седалище на Европейския орган по труда

Органът трябва да улесни прилагането на пазарните принципи

"Поздравявам град Братислава и правителството на Словакия с избирането на града за седалище на Европейския орган по труда. От началото на мандата ми мой приоритет бе справедливата трудова мобилност. Свободното движение стимулира растежа, помага на предприятията да намерят уменията, които са им нужни, и дава на всеки един възможността да използва по най-добрия начин своите дарби, но то трябва да бъде управлявано добре. Това налага правила, които са справедливи, ясни и ефективно прилагани. Европейският орган по труда е най-важният елемент от тази дейност. Той ще подпомогне трудовата мобилност и ще предостави на държавите членки на ЕС инструментите, от които се нуждаят, за да си сътрудничат по-ефективно в борбата с измамите и злоупотребите", заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

По думите ѝ регламентът за Европейски орган по труда е приет в рекордно кратки срокове. Тайсен е уверена, че преместването на Европейския орган по труда в Братислава ще бъде безпроблемно и бързо.

Органът ще започне работа в Брюксел от месец октомври, докато бъде преместен в града, избран за негово седалище.

"Очаквам с нетърпение Органът да се установи и започне работа в Братислава възможно най-скоро", допълни комисарят.

Припомняме, че предишният път, когато страната ни кандидатства за европейска агенция, беше през 2017 година. Тогава България кандидатства за Европейската агенция по лекарствата - ЕМА, и остана на последната 19-а позиция в класирането на ЕК.

Последни сме в оценката за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Последни сме в оценката за домакин на Европейската агенция по лекарствата

София отговаря само на два от над 30 показатели