С голямо мнозинство Европейският парламент прие резолюция за Брекзит, съобщава Франс прес.

Искри след атака на Фараж, че ЕП е мафия

Искри след атака на Фараж, че ЕП е мафия

"Гангстери" е по-подходяща дума

В резолюцията евродепутатите посочват "червените линии", които не могат да бъдат прекрачвани по време на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.

Резолюцията е приета от 516 депутати от общо 699 в пленарна зала. 133 гласуваха "против", а 50 се въздържаха.

В документа са заложени ключовите принципи и условия за сключване на сделка с Обединеното кралство.

ЕП плаши да блокира сделката за Брекзит

ЕП плаши да блокира сделката за Брекзит

Британският кабинет вярва, че 29 март е подходяща дата

Европейският парламент ще трябва да одобри всяко постигнато споразумение относно напускането на ЕС от страна на Великобритания. 

Великобритания няма да получи от ЕС споразумение за свободна търговия през следващите две години, се пояснява в резолюцията.

В нея се подчертава също, че ЕС и Островът могат да сключат за не повече от три години временна сделка за омекотяване на последствията след 2019 г., когато се очаква Великобритания да напусне общността.

"Вотът на парламента ще бъде решаващ за крайния изход от преговорите за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и бъдещите отношения между тях. Последните терористични атентати показват ясно, че европейските страни трябва да продължат да си сътрудничат една с друга", каза при откриването на дебата председателят на ЕП Антонио Таяни. 

Условията на ЕП, при които ще одобри Брекзит

Условията на ЕП, при които ще одобри Брекзит

Това се казва в резолюция на Европейския парламент

"Нашето послание е ясно: първо договаряме развода, след това говорим за бъдещо споразумение; трябва да сложим край на несигурността, в която живеят засегнатите граждани. И накрая - въпросът за Северна Ирландия е важен", каза евродепутатът Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП по време на дебата за Брекзит в пленарната зала на Европейския парламент.

"Искаме Великобритания да остане наш партньор и приятел. Но преговорите ще бъдат тежки", добави той.

"Притеснявам се, че Лондон иска да вземе положителните страни на членството в ЕС и да остави настрани отрицателните. Това няма да стане. Но какво означава да се напусне Европейския съюз" попита той.

"Това означава, че страна, която е решила да напусне Европейския съюз не може да получи по-добри условия от страна член на Европейския съюз. По отношение на сигурността - не можеш да бъдеш част от Европол и да се възползваш от Шенгенската информационна система. По отношение на научните изследвания - не можеш да участваш във финансирани от Европейския съюз програми за сътрудничество между университетите. По отношение на търговията - не можеш да се възползваш от единния пазар. Поръчване на отделни неща от менюто няма да се случи", изтъкна още евродепутатът.

"Искам да кажа на нашите ирландски и испански приятели: не сте сами. Ще се възползвате от единството на ЕС от 27 страни, които са заедно като семейство и ще ви помогнат да се разберете с Лондон. Ние сме готови, можем да започнем преговорите. Надявам се, че след вота можем да кажем, че сме обединени", заключи Манфред Вебер.

Дебатът показа широката междупартийна подкрепа за приоритизирането на защитата на интересите на гражданите, които ще бъдат най-силно засегнати от Брекзит. Повечето от лидерите на политически групи подчертаха, че при все важността на това преговорите да се провеждат в спокойна обстановка, ЕС-27 трябва да остане единен и решително да защитава своите собствени интереси. Всички групи от левицата казаха също така, че поддържането на височки нива на социална защита ще бъде първи приоритет за тях.

Някои от лидерите подчертаха, че Брекзит трябва да послужи за катализатор за обновление на ЕС, като покаже колко неразривно взаимно обвързани са държавите членки помежду си.

Лидерите на ЕСПД и ЕНС изразиха своята радост от началото на процеса на оттегляне и обвиниха ЕС, че се стреми да "накаже" Великобритания.