Разгорещен дебат по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург, след като Найджъл Фараж сравни законодателния орган с мафията заради исканията за Брекзит, съобщава Скай нюз.

Помолен от президента на ЕП Антонио Таяни да върне "неприемливите" си думи назад, бившият лидер на Партията за независимост на Великобритания се съгласи и заяви, че "гангстери" е по-подходяща дума.

Спорът възникна, докато евродепутатите дебатираха резолюция със стратегията за преговорите с Великобритания относно Брекзит.

Европейският парламент прие резолюция с условията за Брекзит

Европейският парламент прие резолюция с условията за Брекзит

В резолюцията евродепутатите посочват "червените линии"

Дебатът стана още по-разгорещен, след като Ги Верхофстад, назначеният за координатор от ЕП в преговорите за Брекзит, обяви, че очаква Обединеното кралство да се върне в ЕС, когато следващото поколение "види Брекзит какво представлява наистина: женски бой в Консервативната партия, който излязъл извън контрол, губене на време, губене на енергия и глупост".

Вече отправихте поредица от искания, които не само са неразумни, но и в някои случаи са напълно невъзможни за изпълнение от Великобритания, поясни Фараж.

Вие започнахте да ни казвате, че трябва да платим сметка от 52 милиарда британски лири - цифра, която дойде от никъде, форма на изнудване, посочи той.

Снимка 287064

Източник: ЕПА

Вие се държите като мафия. Вие си мислите, че ние сме заложник. Ние не сме, ние сме свободни да си ходим, каза още Фараж и предупреди ЕС да не принуждава Великобритания да напусне преговорите без сделка.

Знаете, че не трябва да си купуваме германски автомобили, не трябва да пием френско вино, не трябва да ядем белгийски шоколад. Има много други народи, които ще ни предоставят това, продължи евроскептикът.

Според него връщането на митата ще постави под риск стотици хиляди работни места в ЕС, алармирайки, че такъв ход ще принуди други държави да напуснат организацията.

Снимка 287067

Източник: ЕПА

Фараж не пропусна да нападне и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Отбелязвайки, че Туск не присъства на дебата (Туск е на визита в Гърция - б.р.), евроскептикът заяви: "Подозирам, че той все още плаче. Той изглеждаше доста тъжен, нали, след като британският посланик му предаде писмото".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който се ръкува с Фараж преди дебата, каза от своя страна, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС е "много тъжно", но той отсече, че Великобритания ще си плати "сметката за раздяла".

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние увери, че Брюксел няма да наказва Обединеното кралство.