Огромното мнозинство от хората са заинтересовани да запазят социалните си придобивки и основите на демокрацията и когато им бъде предложена реална програма, те са готови да я припознават.
Това каза евродепутатът Георги Пирински от групата на европейските социалисти (PES), който участва в конференция на тема: "Обновлението на социалните и демократични ценности като неотменна част от модернизацията на социалдемократическите партии".

Референдумите - възможност и за демокрацията, и за популизма

Референдумите - възможност и за демокрацията, и за популизма

Петър-Емил Митев: Новата Студена война е по-рискова от тази през 20-ти век

Според Пирински пример за това са лейбъристите във Великобритания, спечелили 30 места повече на последните избори. Според изследване на избирателите, подкрепата за лейбъристите е резултат от обещанието за скъсване на орязванията на бюджета в сферата на образованието и здравеопазването. Тя е и за обещанието за удвояването на обхвата на кооперативния сектор, предимство на собствените местни фирми за обществени поръчки, възстановяване на обществената собственост във ВиК, жп транспорт, с аргумента, че приватизацията довела до по-високи цени за потребителите.

Георги Пирински припомни, че ситуациите днес многократно засилват нуждата от принципи, които да са ясно определени и споделени.

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания
Обновена

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания

Все пак са най-голямата партия в парламента

"Проблемът днес е в това, че представите на хората за правилно и погрешно, за добро и зло са силно разклатени именно поради ерозията на самите ценности като морални основи за нормативно закрепени права и отговорности", посочи Пирински. По думите му това е фундаментален проблем. Именно тази ерозия, отнемала силата на всяко по-решително действие за устойчиво развитие на отделните общности и на съвременния свят като цяло.

Обновлението на социалните и демократичните ценности е основополагащо начало на новия европейски ляв проект. Според Пирински непосредствено значение има и анализа до колко и как ценностните постулати от програмите биват реализирани в хода на практическата политическа дейност на партиите.

Председателят на 40-то народно събрание Георги Пирински коментира, че обещанията за напредък на обществото са лишени от смисъл заради излезлите на преден план скандални неравенства в доходите и имуществата на хора. "Ние се превърнахме в общество на изпадналите", констатира той. Евродепутатът насочи вниманието към ценностните основи на европейския проект и визира необходимостта за формиране на ново прогресивно виждане, което да обуславя нуждата от друг набор на ценности и политики, които да станат притегателен център за нови обществени образования.

Относно предсказанията за отмиране на социалдемокрацията като политическа сила и традиция, Пирински коментира, че сякаш се е търсела свръх воля за скъсване с досегашното, за новаторство едва ли не от нов тип. По думите му апелите за този съвършено нов подход звучат пресилено.

Въпросът е в това наново да се осмисли самата същност на традиционните ценности на социалдемокрацията като основа на качествена трансформация на демократични, социалистически начала.

Пирински отбеляза, че в условията на ХХI-ви век социалният въпрос отново става особено актуален, защото днес и в най-развитите страни, младите все по-ясно осъзнават, че отново са обречени пред перспективата на все по-драстични неравенства.

Събитието се организира от фондация "Фридрих Еберт" и фондация "Солидарно общество".