"Българският проблем не е евроскептицизъм, а демократичен скептицизъм". Това изтъкна проф. Петър-Емил Митев в доклада си за необходимостта от хармонизиране на социалните и демократичните ценности.

Проф. Петър-Емил Митев участва в конференция на тема: "Обновлението на социалните и демократични ценности като неотменна част от модернизацията на социалдемократическите партии". Според Митев социалната демокрация може да бъде най-прекият път към човешката кауза.

Хората искат да запазят социалните си придобивки, категоричен Пирински

Хората искат да запазят социалните си придобивки, категоричен Пирински

Подкрепата за лейбъристите е заради обещанието да запазят парите за здравеопазване

Относно референдумите, проф. Митев посочи, че те разширяват възможностите и за пряка демокрация и популистки въздействия, като решенията следвало да се търсят в максималната информираност на гражданите.

Митев отбеляза, че само 19 държави в света отговарят на определението "пълноценна демокрация", а България принадлежи към категорията "дефектни демокрации".

Според него най-големите рискове в информационната епоха носят - политическата дезинформация и идеологическата лъжа.

Политологът и социолог обвърза лявата идея с изконно човешките ценности и изтъкна важността на значението на световния мир. Емил Митев отбеляза, че започналата нова Студена война е по-рискова от тази през 20-ти век, а мирът от външнополитически проблем се е превърнал във вътрешен проблем на човечеството.

Професорът отбеляза, че светът се динамизира, а времето се глобализира. "Светът навлезе в зона, в която играта на санкции и контрасанкции - милитаристичната реторика и дрънкането на оръжие трасира пътя към непредвидим сблъсък.

Черешка на тортата става международният тероризъм. С една дума глобализацията продължава с икономическия и информационния напредък, с хомогенизацията, която носи и едновременно с това продуцира глобално неравенство, глобална престъпност, глобален тероризъм, глобална лъжа и риск от ядрена катастрофа", допълни той.

Относно националната идентичност Петър-Емил Митев коментира, че тя отново изпъква на преден план. По думите му отново е влязъл в обращение лозунгът: "Америка над всичко" - у нас като ехо: "България над всичко", но излизането вън от историческата рамка променя смисъла.

"България над всичко" е провинциален вопъл за повече внимание, коментира проф. Митев. По думите му критичният прочит на лозунга в европейска България звучи като "Пернишка област над всичко", изтъкна още той.

Петър-Емил Митев коментира, че европейската общност интегрира националните общности, за да ги утвърждава чрез предимствата на икономическите връзки, политическото единодействие и културният обмен.

Освен европейската идентичност, разбирана като гражданин проявяващ солидарност, проф. Митев разгледа и евроатлантическите ценности - демокрация, върховенство на закона.
Според него натрапчивостта на евроатлантическия акцент за страните извън региона звучи като мантра на превъзходство и напомня класово-партийния подход в социалистическото минало.

Проф. Митев посочи, че международният фактор радикален-салафитски ислям оставя на заден план противопоставянето ляво-дясно. Според него лявата алтернатива се размива.

Петър-Емил Митев бе категоричен, че дясната политическа игра включва "глобалистко отваряне на вратите за мигранти и консервативни отстъпки на национал-популизма".

Социалната справедливост, свобода и равенство на възможностите са левите ценности. Те се вграждат в общочовешките, смята Митев.

Организатори на събитието са фондация "Фридрих Еберт" и фондация "Солидарно общество".