Евродепутатите от ГЕРБ, които членуват в Европейската народна партия (ЕНП) смятат кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар от България за достойна и силна.

Ръководителят на българската делегация на евродепутатите от ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП - г-жа Мария Габриел беше номинирана за български еврокомисар по-рано днес. Това стана повод за радост сред редиците на българските евродепутати от ГЕРБ.

От ЕНП възхитени от кандидатурата на Мария Габриел

От ЕНП възхитени от кандидатурата на Мария Габриел

Манфред Вебер по повод номинирането на български еврокомисар

"Тя е истински професионалист с огромен опит, който е спечелил доверието не само на колегите си в ЕНП, но и на колегите си в други политически сили", посочват в писмо евродепутатите ни. Според тях Габриел винаги е работила за отстояването на българските и европейските интереси.

"Мария Габриел винаги е успявала да обедини евродепутатите по дадени позиции, да намери нужния компромис и подкрепа", пише още в писмото.

Габриел стои добре и няма да ни изложи смята Сидеров

Габриел стои добре и няма да ни изложи смята Сидеров

Била много подготвена и ще се справи с всяко предизвикателство

По думите на евродепутатите ни усилията на Габриел в областта на визовата политика на ЕС на допринесли за облекчения визов режим с редица трети държави, което е в полза на икономиката на България. Те посочиха и че нейната роля е била ключова като зам.-председател на Групата на ЕНП - тя е спомогнала за задълбочаването на сътрудничеството на България с държави от Средиземноморския регион.

БСП недоволни от начина на номинация на Габриел

БСП недоволни от начина на номинация на Габриел

Нямала и ценз за ресор "Дигитализация"

Ролята на Габриел по въпросите, свързани с реформата на Общата селскостопанска политика, също допринесли за по-добрата защита на интересите на българските земеделци.

В заключение българските евродепутати заявяват убедеността си, че резултатите от нейната работа ще има положителен ефект при изслушването ѝ пред евродепутатите, както предвижда процедурата за заемане на поста на еврокомисар. 

Българската делегация от ГЕРБ в Групата на ЕНП категорично заяви, че ще подкрепя Габриел както по време на процедурата за назначаване като еврокомисар, така и след това.

Юнкер приема номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

Юнкер приема номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

Предстои да проведе интервю с нея

По-рано днес от ЕК обясниха, че следващата стъпка е Жан-Клод Юнкер да се срещне с Мария Габриел и да проведе интервю. Целта е да се прецени способността ѝ да изпълнява длъжността европейски комисар. От ЕК посочиха още, че това се прави особено с оглед на член 17, параграф 3 от Договора за Европейския съюз. Той гласи, че членовете на комисията се избират на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея и измежду лица, чиято независимост е извън съмнение.