Мария Габриел е номинирана за български еврокомисар. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след заседанието на Министерския съвет.

Захариева заяви, че е убедена, че правителството е излъчило най-силната кандидатура, която ще е успешна за България.

Мария Габриел е европейски депутат от 2009 г. преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо. Г-жа Габриел е била член в ЕП в някои от най-важните комисии, в които изключително много е помагала на България като комисията по вътрешен ред и сигурност, комисията по външна политика. Това е европейският депутат, който има най-много разкрити офиси в България, каза Захариева.

"Ние сме убедени, че излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар", категорична бе вицепремиерът Захариева.

От ЕНП възхитени от кандидатурата на Мария Габриел

От ЕНП възхитени от кандидатурата на Мария Габриел

Манфред Вебер по повод номинирането на български еврокомисар

Според процедурата след като българското правителство уведоми с писмо председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, той насрочва първа среща с кандидата. Захариева информира, че това ще стане във вторник - 16 май. След този разговор ще бъде определен ресора на българския еврокомисар. Ще последва предложение от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер до Европейския парламент, където ще се проведе изслушване.

Мария Габриел изрази своята благодарност за номинацията и подчерта, че тя е израз на доверие и същевременно отговорност.
"Доверие в натрупания от мен досега опит - външнополитическия и парламентарната дейност и отговорност да приложа този опит в полза на България.
Отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския, така че всички заедно да продължим да допринасяме за този единен и толкова важен за нас ЕС", заяви Габриел.

БСП недоволни от начина на номинация на Габриел

БСП недоволни от начина на номинация на Габриел

Нямала и ценз за ресор "Дигитализация"

Водещ мотив в работата си Габриел видя в ключовата дума "обединение". "Преди 131 години дедите ни са написали на фронтона на Народното събрание - съединението прави силата. За мен днес тази фраза придобива значение, че обединението гради бъдещето. Точно това ще отстоявам.
България в последните години показа авторитет чрез натрупания опит и действия в ЕС чрез правителството и премиера Борисов. Това сега за нас е още едно предизвикателство - България да продължи да бъде обединител за каузи", заяви Габриел, подчертавайки че опитът и образованието й, са доказателство за "низ от изведени успешно до край обединителни каузи".

Габриел визира отстояваните от нея каузи за защита на земеделските производители в рамките на общата селскостопанска политика, защитата правата на жените, работата в областта на Средиземноморието, миграцията и външната сигурност.

Евродепутатът Радев е доволен от номинацията на Габриел

Евродепутатът Радев е доволен от номинацията на Габриел

Мария Габриел е много подготвен човек за еврокомисар, смята той

Габриел подчерта ключовата роля на България като пазител на външните граници на ЕС и съхранител на европейските ценности. "Това ще бъде и моята отговорност да защитавам българския интерес в ЕК, да бдя с работата си председателството ни да бъде успешно и подетите от България инициативи в рамките на това председателство да бъдат изведени до успешен край".

На въпрос как дигитализацията като ресор се вписва в портфолиото й досега, Габриел заяви: "Приоритетът е един - обединението гради бъдещето. България е обединител. По този начин тя ще отстоява каузата европейски ценности, ЕС, който да е полезен на гражданите във всекидневния им живот. Не бих могла и няма да се ангажирам с ресор. Процедурата тепърва предстои", коментира тя.

ДПС подкрепят Габриел, нямало какво друго да направят

ДПС подкрепят Габриел, нямало какво друго да направят

По отношение на референдума, Карадайъ счита че при тях всичко е ясно

"Решението за ресора, който ще ми бъде поверен е изцяло в ръцете на председателя Жан-Клод Юнкер и мисията, която ще ми бъде поверена ще бъде следствие и на разговора, който, доколкото разбирам и с комуникацията си с Брюксел, ще се състои в рамките на следващата седмица".

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

Кандидатурата ни за еврокомисар на масата още на първото заседание на МС
Обновена

Кандидатурата ни за еврокомисар на масата още на първото заседание на МС

Юнкер е поискал от Борисов в кратки срокове да излъчим представител в ЕК

В писмо до председателя на ЕК Жан Клод Юнкер премиерът Бойко Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.
"С радост мога да Ви съобщя, че днес - още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията", посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Припомняме, тази сутрин вицепрезидентът Илияна Йотова застана твърдо зад номинацията на Габриел.