Мария Габриел е работохолик. В нейно лице националният интерес ще бъде защитен. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV за информацията, че евродепутатът Мария Габриел може да бъде предложена за български еврокомисар.

"Зарадвах се за номинацията на Мария Габриел, дано се потвърди", каза Йотова. Тя емоционално изрази своята подкрепа за Габриел - зная нейните позиции, националният интерес на страната ни ще бъде защитен, категорична е вицепрезидентът.

"Тя е известна, винаги може да разчита на помощ от нас", обеща Йотова. Запитана защо така твърдо застава зад кандидатурата й, тя отговори, че почти 10 години е работила с Мария. Относно нейното основно качество, Йотова определи Мария Габриел като работохолик.

Почтеност и отговорност. Така вицепрезидентът Илияна Йотова определи първите 100 дни от встъпването в президентската институция на екипа Румен Радев-Илияна Йотова. Не сме изменили на сантиметър от обещаното, каза Йотова.

На въпрос, ако Румен Радев се отдели от идеите на Левицата в следващите месеци, Йотова отговори: "Румен Радев е президент на България, какво значи идеите на левицата".

Разбиха се много митове за тези 3 месеца, каза Йотова. Запитана за отношенията и диалога й с президента Румен Радев, на фона на отношенията на предишната президентска двойка - Росен Плевнелиев-Маргарита Попова, тя заяви: "Диалогът е съвсем нормален".

"Като че това са установени отношения за целия преход", коментира Йотова отношенията между президент и вицепрезидент от началото на прехода.

"Моят стремеж, и на господин Радев, е да покажем, че в България може да се прави и друга политика - да не се изявяваш за сметка на "врага". Ние си вършим работата, най-добрата оценка ще дават тези, които гледат отстрани", каза Йотова.

Имам амбиция по съвсем нов начин в България да се прави политика за българите, които не живеят на територията на страната, заяви вицепрезидентът, в чийто ресор е предоставянето на българско гражданство. "Българското гражданство е не просто един документ, който да се дава безразборно. България има своите отговорности не само към вътрешните си институции. Не съм сама в тази битка, въпросът зависи от поне още 4-5 институции", каза Йотова.

Тя разказа, че е имала срещи с Асоциацията на българските училища в чужбина, с представители на Министерството на образованието и науката (МОН). Българският език да е матуритетен, да носи точки за младите хора - културен живот, поддържане на самосъзнание. Хубаво нещо са традициите, но не са достатъчни, каза Йотова.

За наредба 208, която е за предоставяне на възможности за мигрантите, които имат статут, Йотова обясни, че от БСП са имали претенции не към тази наредбата, а в начина на нейното приемане. Това е мъртво роден документ, който не работи - държавата си изми ръцете и хвърли отговорността на местната власт, каза Йотова.

За случая в Елин Пелин, където сирийско семейство, което има статут на бежанци, но е трудно прието от местното население, вицепрезидентът каза: Когато хората нямат достатъчно информация, естествено е, че се страхуват".

Йотова е категорична, че проблемът с настаняване на мигрантите "само в България е хвърлено всичко върху местната власт. В Европа има задължения към изпълнителната власт - държавата е отговорна за подобни случаи. Още е в сила Женевската конвенция - когато имаш статут на бежанец, ти имаш права", каза Йотова.

Йотова припомни, че наредба 208 беше тихомълком приета. Още през август м.г. знаех за този документ, знаех, че няма как да проработи.

Когато получат статут на бежанци, те имат права, важното е да не са в ущърб на българските граждани. Демократична държава сме, която не работи с укази, а работи със закони, категорична бе вицепрезидентът.

Тя отказа да коментира вътрешно партийни дела на БСП. България има огромна нужда от стабилност в момента, завърши темата за БСП Йотова.