Спешни мерки да се идентифицират извършителите на нападението над Василий Кащи и да не се допуска в бъдеще напрежение на етническа основа.

За това настояха българските представители в Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП, ГЕРБ) и Ангел Джамбазки (ЕКР, ВМРО).

Те изпратиха писмо до Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини.

Това съобщиха от пресофиса на Андрей Ковачев. 

Над 300 бесарабски българи протестираха срещу нападението над Василий Кащи

Над 300 бесарабски българи протестираха срещу нападението над Василий Кащи

Протестиращите носеха плакати с искане на импийчмънт на Порошенко

Бихме искали да насочим Вашето внимание към последните провокации в Южна Украйна, които са насочени към дестабилизиране на страната. Съществуват опити историческото българско малцинство от 500 000 души да бъде използвано от фактори в и извън Украйна с цел постигане на национални или политически програми, се казва в писмото.

Един общински съветник от българското малцинство в Белгород, Украйна - Василий Кащи, беше пребит след гласуване в местната община. Ние считаме, че е напълно неприемливо, служители на изборни постове да бъдат преследвани заради начина по който са гласували. Украинското правителство трябва час по-скоро да идентифицира извършителите на този акт и да ги предаде на правосъдието.

В последните 250 години българското малцинство винаги е съумявало да живее в мир и разбирателство с други националности в региона. Също така, нашите сънародници, винаги са били лоялни граждани на държавите, които са управлявали региона, като, разбира се, в момента става въпрос за Украйна. Българите винаги са намирали мирен начин да разрешат проблемите, които са възниквали в региона.

След този инцидент наблюдаваме организирани протести "от името на общността", вероятно с външно влияние, на които протестиращите държаха чисто нови български знамена и искаха импийчмънт на президента Порошенко, който е роден в Болград, неофициалната столица на българите в Украйна.

Като се има предвид наскоро постигнатото сближаване между Украйна и Европейския съюз, ние сме длъжни да напомним на нашите украински колеги, че зачитането и защитата на малцинствата са сред основните ценности на ЕС. Ето защо, ние вярваме, че ЕС трябва да заяви своята загриженост към подобен тип действия, за да се предотврати ескалация на напрежението и злоупотребата с българите в Южна Украйна. Ние трябва да отчетем факта, че регионът не е имунизиран срещу влиянието на външни фактори, както и на геополитически игри в и извън Украйна.

Вярваме, че гласът на ЕС трябва да бъде чут и че ЕС трябва да призове правителството в Киев да гарантира запазването на правата на всички националности и малцинства в държавата, и особено на българите. Това ще спре провокациите от всички страни, се казва още в писмото.