Полският евродепутат Януш Корвин-Мике (независим) ще получи "съответстващо наказание" за неприемливите си изказвания относно разликата в заплащането между половете, веднага след приключване на разследването.

Това обеща председателят Таяни при откриването на сесията и настоя, че такива изказвания, представляващи обида за "всяка жена в тази асамблея", няма да бъдат толерирани.

Това съобщиха от пресцентъра на Европарламента. 

Припомняме, че полякът определи като стереотип от 20 век това, че жените имат същия интелектуален потенциал като мъжете и че този стереотип "трябва да бъде унищожен, защото това не е вярно".

Дни по-рано той заяви пред Европейския парламент, че "жените трябва печелят по-малко от мъжете, защото те са по-слаби, те са по-малки, те са по-малко интелигентни".

С поглед назад към Международния ден на жената 8 март, Таяни подчерта, че ЕС няма да може да се справи с проблеми като тероризма, безработицата и бедността, без да уважава и налага правата на жените.

Той призова държавите членки на ЕС да ратифицират и приложат Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жените.