Евродепутатът ни Ангел Джамбазки пред News.bg за ситуацията дни след референдума в Турция.

Господин Джамбазки, на къде тръгва ЕС в контекста на референдума в Турция?
Изключително тревожен е резултатът от референдума в Турция и е много показателно гласуването на турците в чужбина. Това показва нещо много видимо, нещо, за което предупреждаваме преди много години - че моделът на западните държави на вписване на нелегалните емигранти е напълно грешен. Виждате хора, които са второ-трето поколение в Германия, в Холандия, които гласуват за авторитаризъм, гласуват за султанат, те гласуват за промяна на турската светска кемалистка република. Това е много тревожно. Има вероятност преговорите за членство на Турция в ЕС да бъдат прекратени, ако бъде въведено смъртното наказание? Това ще бъде и моето предложение. Аз подписах резолюция за прекратяване на преговорите. Сега ще настояваме за прекратяване на преговорите с Турция. Тя не изпълнява стандартите на европейска държава.

Защо, според вас, ЕС не може да излезе от кризите, в които непрекъснато попада - финансова, мигрантска, Брекзит, сега отношенията с Турция?
Защото има слабо лидерство. Има хора, които бягат от идеите, това не са идейни хора, хора, които не съумяват да си свършат задачите.

Какъв е изходът, според вас, за ЕС, кога и как ще преодолее всички кризи?
Изходът, промяната в ЕС ще се случи тогава, когато водачите на тези държави слушат и се влияят от това, което искат техните избиратели, а не им налагат някакви догми, някакви празни и измислени приказки. Интеграцията е провалена, съвсем очевидно е. Голяма част от т. нар. ценности не вършат работа. Когато европейските лидери разберат, че трябва да слушат данъкоплатците, тогава ще могат да бъдат истински пазители на волята на народите.

Предстои ни председателство. Какво според вас трябва да отстояваме и какви трябва да бъдат нашите приоритети?
Трябва да настояваме за включване на Западните Балкани. Задължително трябва да настояваме в България да има европейска агенция, трябва да отстояваме ролята на България на Балканите като единствената стабилна държава в региона, гранична с Турция. Трябва да отстояваме укрепване на външните граници, по-силното изразяване ролята на България на европейската сцена. Трябва да формираме политики като политика по отблъскване на нелегалната емиграция, политика по укрепване на границите и политика за активно действие на Балканите, там където има българи в Македония, Албания, Сърбия, Косово.