Преодолени са значителни забавяния в процеса на подготовката за председателството ни на Съвета на Европейския съюз. Това съобщават от Министерския съвет.

Постигнат е съществен напредък в изпълнението на мерките, които са заложени в плана за подготовката. От "Дондуков 1" отчитат, че това е в резултат на подобрената координация между отделните административни звена, ангажирани пряко или косвено с подготовката на българското председателство.

Правителството е приело доклад за изпълнението на мерките от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС към 13 април.

Забавянията бяха констатирани при встъпването на служебното правителство в длъжност.

Докладът показва, че от предвидените в плана общо 57 мерки, 7 са изпълнени, 3 са частично изпълнени, една мярка е с отпаднала необходимост от изпълнение, а 12 - предстои да се изпълнят съгласно регламентираните срокове.

25 мерки са процес на изпълнение. От Министерския съвет уточняват, че срокът им за изпълнение е в средата или в края на годината или се изпълняват текущо.

От съобщението до медиите става ясно, че е постигнат значителен напредък по 9 мерки със срок на изпълнение края на март. Те са били с натрупано закъснение, което пречело да бъдат изпълнени в срок, но били предприети спешни действия.

От "Дондуков 1" изпъкват, че до края на годината предстоят месеци с изключително интензивен режим на работа. Поради това е необходимо да се мобилизират усилията на всички органи и институции, включени в процеса на подготовка на българското европредседателство догодина.