Унгарският популистки премиер Виктор Орбан осъди заплахата на Европейския съюз да наложи санкции на Унгария заради влошаващото се положение с правата на човека в страната и отново обвини родения в Будапеща финансист Джордж Сорос, че "дърпа конците" в Брюксел, съобщава "Франс прес".

Милиардерът филантроп често е обвиняван от твърдолинейния Орбан през последните две години в намеса в работите на Европейския съюз чрез подкрепа за отворени граници и политики и организации в подкрепа на бежанците.

"Европейската политика е извратена... Същността на Европа не е в Брюксел, а в страните членки и ако институциите не уважават страните членки, това е потискащо", коментира Орбан в интервю за държавното радио.

Европарламентът подкрепи Унгария да бъде лишена от глас в Европейския съвет

Европарламентът подкрепи Унгария да бъде лишена от глас в Европейския съвет

За пръв път ЕП гласува за подобно нещо

Последната атака на силния човек в Унгария идва, след като Европейският парламент в сряда прие резолюция, призоваваща Европейската комисия да задейства правна процедура, известна като чл. 7 от Лисабонския договор и която може да доведе до отнемането на гласа на Унгария в Европейския съвет.

Въпреки че довеждането до край на тази процедура е практически невъзможно, Орбан "взе на мушка" резолюцията на Европейския парламент, подчертавайки, че тя била "белег за погрешна политика".

Според Орбан истинската причина, която стои зад приемането на резолюцията, бил проблемът с миграцията.

Будапеща и Брюксел са в конфликт заради твърдата позиция на Унгария по въпроса с мигрантите, определени от Орбан като "троянски кон на тероризма".

Унгарският премиер обвини Сорос, че дирижирал "група с интелектуален, политически и икономически интерес в Европа", който иска да наводни континента със стотици хиляди мигранти.