Кабинетът одобри позицията ни за предстоящата среща на върха в Рим. Вицепремиерът по председателството на Европейския съюз (ЕС) Деница Златева обяви на брифинг в Министерския съвет, че срещата ще отбележи 60 години от подписването на римските договори, с които се дава началото на обединена Европа.

Предстои да бъде подписана римската декларация, която да определи новия дневен ред на общността. В декларацията се прави преглед на историческите постижения, излагат се и днешните предизвикателства пред ЕС.

Златева поясни, че се определят и основните приоритети за бъдещия дневен ред на ЕС. Тя е доволна, че се подчертава единството на европейския проект. По наше настояване в документа влиза и кохезионната политика. Това е важно за нас, защото отстояването на принципите на кохезия ще залегнат и сред приоритетите на българското председателство през 2018 г., обясни вицепремиерът. Именно тогава се очаква да започнат преговорите по многогодишната финансова рамка.

Приоритет в декларацията от Рим е сигурността, както стана ясно от думите на Деница Златева. Друг приоритет е устойчива и просперираща Европа. Акцент в документа е и социалната Европа, както и ролята на Европа на световната сцена.