Евродепутатът Мария Габриел даде старт на националната училищна кампания "Медена закуска" под мотото: "Яж мед, бъди здрав!". Кампанията се провежда още в страните Словения, Унгария, Румъния, Чешката република и Австрия.

Амбицията е кампанията да обхване всички училища в страната.

Децата от столичното училище "Димчо Дебелянов" зарадваха евродепутата Мария Габриел с добрите си познания за меда. Оказа се, че всички са виждали пчелен кошер и познават някои от редките видове мед, сред които и третият претендент за защитен български продукт - мановият мед.

Децата се докоснаха до пчелни инструменти, пчелна пита, защитно облекло и различни медни продукти, повечето от които бяха познати на децата - пчелно млечице, прополис и разбира се - мед.

Сред любопитните факти за пчелите, които Габриел представи на децата, е тезата на Айнщайн. Според неговата теория ако пчелите от земята изчезнат, човечеството ще съществува четири години. Тя представи и факти, свързани с труда, извършван от пчелите. За да събере половин килограм мед, една пчела, която живее средно около 45 дни, трябва да измине над 90 хиляди километра и да опраши около 2 млн. цветя. Оказа се, че има цели региони в света, където пчелите са изчезнали и там опрашването се извършва на ръка от хората. Труд, който е непосилен за човека.

Деца учат за пчелите и меда по инициатива на наш евродепутат

Деца учат за пчелите и меда по инициатива на наш евродепутат

Кампанията за опазване на медоносните пчели стартира на 10 март

Всички деца получиха бурканче мед с логото на кампанията. Инициативата се реализира с подкрепата на български пчелари. Тя цели да подобри осведомеността на децата от ранна училищна възраст за приноса на пчелите за съществуването на живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти. Кампанията е израз и на стремежа на Европейския парламент за обявяването на 20 май за Международен ден на пчелата.

За ползите от меда разказа и заместник-председателят на Националното сдружение на жените пчелари Теодора Тодорова. Самата тя отглежда 150 пчелни кошера. Според нея е обнадеждаващо, че българинът в последните години се храни по-здравословно и купува повече мед. По думите й популярност освен меда, имат и прополисът и пчелното млечице с доказано антиоксидантно действие и ползи за човешкия организъм.

Мария Габриел, която е и председател на работната група за здравето на пчелите към Европейския парламент, обясни, че секторът пчеларство има много висока добавена стойност в размер на 22 млрд. евро на година. Габриел припомни, че всяка година в ЕП организират Европейска седмица на пчелите. В рамките й пчелари от всички 28 страни членки се събират, за да обсъдят предизвикателства и общите решения.

Мария Габриел изтъкна, че в новата обща селскостопанска политика има мерки, които са свързани с пчеларството. Важна е борбата за налагане на мораториум за пестицидите.

Очаква се тазгодишното издание на Европейската седмица на пчелата да даде фокус на моделите на сътрудничество между земеделците и пчеларите, между научната общност и пчеларите.