"Великобритания е в хаос. Според мнозина е и в дезориентация след предсрочните парламентарни избори". Това заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер по време на дебат в Европейския парламент за Брекзит и други теми.

Той смята, че резултатът от вота не е добър, тъй като Брюксел иска от Лондон стабилност и ясна ориентация.

"Понастоящем виждаме хаос и дезориентация. Премиерът Тереза Мей игра хазартно и загуби, страната е разделена", поясни Вебер.

"Франция, Испания и Германия са стабилни. Европа е обединена. Последното послание е, че Европа е готова да се реформира, отколкото да се разруши. Младите хора се вдигнаха, започнаха да гласуват, всичко това е обещаващо, младите хора са за Европа. "Твърдият" Брекзит няма да се отдаде на Мей, няма мнозинство", добави той.

Юнкер настоя за независима отбрана на ЕС

Юнкер настоя за независима отбрана на ЕС

ЕС не може да разчита на външна помощ

Вебер засегна и други теми. Според него предложението на ЕК за отбрана е много добро, но ЕС трябва да действа в областта на кибервойните и безпилотните самолети.

По отношение на миграцията ЕНП е твърдо за защита на границите, като може да се отиде една крачка напред.

Вебер е убеден, че причината за провала със солидарността при разпределението на мигрантите в страните членки е националният егоизъм.

Брюксел погва Полша, Унгария и Чехия заради отказа да приемат бежанци

Брюксел погва Полша, Унгария и Чехия заради отказа да приемат бежанци

Това би довело до рязко ескалиране на спора

От своя страна лидерът на социалистите Джани Питела заяви, че Тереза Мей се опитва да победи всички, но в крайна сметка е възможно да загуби всичко. Питела похвали лидера на британските лейбъристи Джереми Корбин за постигнатия успех на изборите.

Това е победа за един справедлив подход за Брекзит, смята той.

Във връзка с борбата с тероризма социалистът отбеляза, че основното нещо е засилване на сътрудничеството между разузнавателните служби, тъй като останалото било пропаганда.

Питела коментира и темата за бежанците. Той смята, че проблемът не е свързан само с бежанците, а и с потоците от незаконни имигранти. Лидерът на социалистите се обяви за откриване на законни канали за миграция.

Той свърза разрешаването на мигрантската криза с подпомагане просперитета на държавите от Африка, тъй като гражданите на тези държави са принудени да се присъединяват към терористите.

Председателят на либералите Ги Верхофстад е на мнение, че е време да започнат преговорите с Обединеното кралство за Брекзит. Той поиска британската страна да отговори на няколко въпроса: дали британската позиция е същата като в писмото от 29 март за задействане на процедурата за напускане?; "твърд" Брекзит или правителството ще вземе под внимание изборния резултат?; позицията за Брекзит на торите ли е или на цялата нация - партиен интерес или национален интерес?; как Лондон ще предотврати "твърда" граница със Северна Ирландия или Ирландия?; Великобритания дали ще гарантира правата на европейските граждани и дали британското правителство ще потвърди позицията си в полза на единния пазар?

Задава се голяма несигурност във Великобритания и около Брекзит, вещаят анализатори

Задава се голяма несигурност във Великобритания и около Брекзит, вещаят анализатори

След като Тереза Мей сама си "отряза" главата

Британският евроскептик Найджъл Фараж също взе думата.

"Много се радвате след изборните резултати и смятате, че това е победа за ЕС. Ужасната кампания на Тереза Мей хвърли сянка на съмнение, знам, че Макрон обяви, че Лондон може да си промени позицията. Всичко е в безпорядък, но в крайна сметка ние ще напуснем", убеден Фараж.

Според него "парад от еврокомисари и министри" ще се опитат да убедят Лондон да не напуска ЕС и да избере варианта Норвегия.

Мисля, че нашият премиер е в много слаба позиция. Хората заявиха ясно, че искат да напуснат. Мей, ако не се изправи на срещата на върха и не заяви категорично, че ще напуснем ЕС и единния пазар, то нейната партия ще се отърве от нея, подчерта Фараж.