Атмосферата във Великобритания след изборите е на известна несигурност, примесена в зависимост от политическите възгледи - или с еуфория, или със сериозни притеснения. Това коментира Ивайло Яйджиев, който е старши експерт в Института за европейски политики.

Той посочи, че подобен резултат не е бил очакван и е бил прогнозиран от един социологически източник.

Тези избори по никакъв начин не бяха предизвикани от събитията. Политически за Тереза Мей със сигурност е грешка и тя няма как да остане на своя пост, категоричен е Яйджиев.

"Трудно е да разберем до каква степен това е непредизвикан риск, който тя пое, непредизвикана грешка, както се казва в тениса, която буквално ѝ изяде главата", изтъкна анализаторът пред БНР.

Никога Брюксел не е планирал сериозно такова развитие на събитията, смята експертът.

"Ще има още едно отлагане на преговорите по Брекзит, а ЕС ще трябва още веднъж да рекалибрира по какъв начин ще води преговорите, защото позицията на Великобритания ще се промени. Има дори известни спекулации, че в някои сценарии Великобритания дори може да се откаже от Брекзит. Като цяло вероятно ще има голям период на несигурност", прогнозира той.

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания
Обновена

Консерваторите губят мнозинството си във Великобритания

Все пак са най-голямата партия в парламента

Тереза Мей не успя да използва терористичните нападения, за да се представи като стабилен и силен лидер, смята още Ивайло Яйджиев.

"Защото преди това тя беше във вътрешното министерство и се появиха много въпроси какво и как е правила в това вътрешно министерство седем години", допълни коментаторът. 

Тези избори са провал за Тереза Мей, която проведе много лоша кампания и до голяма степен резултатът се дължи на слабата кампания, твърди Васил Велев, дългогодишен журналист в БиБиСи. 

"Тереза Мей предприе един ход, какъвто нямаше нужда да прави. Това правителство можеше да остане на власт до 2020 година и можеше да води преговорите за излизане на Великобритания от ЕС", отбеляза Велев.

Като друга грешка на Тереза Мей той отчита поддържането на доста твърд тон относно начина на водене на преговорите по Брекзит, което е отблъснало една част от избирателите, чийто бизнес и ежедневие изискват по-ясни отношения с останалата част от Европа.

"Сега, тези и без друго сложни преговори, ще станат още по-сложни в резултат на този разделен, или "висящ", както го наричат, парламент", допълни Велев.

Дори с този резултат консерваторите могат да запазят властта си, но това ще бъде нестабилно мнозинство, подчерта той.