Правителствата и институциите на Европейския съюз тази нощ са постигнали окончателно споразумение по техническите условия за отпадане на роуминг таксите от това лято. Това предава кореспондентът на БНР в Брюксел, позовавайки се на информация от Малтийското ротационно председателство.

Между евродепутатите и представителите на държавите членки, съвместно с Европейската комисия, е постигната договореност за реформа на цените. Мобилните оператори ще се таксуват взаимно, за да си използват мрежите си при новите условия. Така ще се предостави възможност надценките в сметките за мобилен телефон на пътуващите в чужбина граждани да бъдат премахнати от 15 юни.

Кореспондентът уточнява, че споразумението трябва формално да бъде гласувано на заседания на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент.

По-късно от българското председателство на Европейската комисия определиха постигнатата договорка за максималните цени като пробив в преговорите, които са продължили и през нощта.

Европейският парламент и страните членки са се договорили за максималните цени, които телекомите могат да налагат един на друг за достъп до мрежите им.

Евродепутатът Паул Рубих обясни, че е премахната и последната пречка пред принципа "роуминг като у дома". По думите му по-ниските цени на едро дават свобода на действие на операторите да предложат по-ниски цени на потребителите. Рубих е категоричен, че държат твърдо на обещанието си към потребителите, че през лятото таксата за роуминг ще отпадне. Рубих е преговарящ от страна на Групата на ЕНП за това законодателство.

В съобщението до медиите се обяснява, че от 15 юни тази година операторите в ЕС не могат да таксуват другите оператори повече от 7.7 евро на гигабайт данни в роуминг. От 1 януари 2018 г. цената ще падне на 6 евро. Цените ще паднат още - на 4.5 евро за гигабайт от 2019 г., 3.5 евро през 2020 г., 3 евро през 2020 г. и 2.5 евро през 2022 година.

Много страни членки получиха критики от Рубих за отношението си по време на преговорите. Той подчерта, че искат повече конкуренция между доставчиците на услуги, тъй като единствено това ще доведе до по-добри услуги и по-ниски цени на потребителите. Евродепутатът е категоричен, че искат напълно функциониращ единен цифров пазар. По думите му обаче министрите на съобщенията на някои страни членки все още изглежда се грижат повече за държавните телекоми в страните си, отколкото за ползите на гражданите.