Просъществуването и просперитетът на Европейския съюз (ЕС) са важни за развитието и успехите на България. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на VIII Международна научна конференция "Икономиката в променящия се свят", съобщават от ГЕРБ.

Конференцията се организира от Икономическия университет във Варна в партньорство с Института за икономически изследвания на БАН и Варненската търговско-индустриална камара.

В обсъждането на икономическото развитие в условията на глобализация, интеграцията в европейските пазари, регионалното и отраслово развитие в страната се включиха над 130 представители на академичната общност и бизнеса от страната и чужбина.

Емил Радев е категоричен, че поддържането на единството и съвместната работа за постигане на общи цели трябва да е приоритет, а не търсенето на механизми за разединение.

Докладът му бе посветен на предизвикателствата пред ЕС 60 години след подписването на Римските договори. Той подчерта, че с 508-те си милиона души Евросъюзът е най-големият пазар в света. Според него европейските граждани, включително и българските, се радват на едни от най-напредничавите и развити права.

Емил Радев е категоричен, че ЕС подпомага бързото развитие на българската икономика. Той припомни, че финансовият израз на получената до момента подкрепа надхвърля 18 млрд. лева. Радев отчете, че имаме едни от най-добрите показатели за растеж на БВП на ниво на национален дълг. По думите му помощта на ЕС за развитието на икономиката, инфраструктурата, конкурентоспособния бизнес, възможностите за обучение и стаж на младите се ценят от българските граждани.

Емил Радев подчерта, че заради това сме сред държавите с изключително висока подкрепа за ЕС.

Той отчете, че отдавна сме покрили критериите за Шенген и изрази съжаление, че все още не сме член на пространството. Освен това, по мнението на евродепутата, сме обект на дискриминационен Механизъм за сътрудничество и проверка. Радев определени като кауза на българските евродепутати премахването на двойния стандарт спрямо държавата ни. Той увери, че те работят усилено за това.

Безпрецедентната миграционна и бежанска криза бяха откроени от евродепутата сред големите предизвикателства пред Европа.

Емил Радев подчерта, че за нас като гранична държава е важно да се постигне радикална промяна на европейското законодателство за убежище. Целта е премахване тежестта на държавите на първо влизане. Евродепутатите настояват за промени, които да върнат правилото, че правото на убежище се губи при напускане на държавата-член, в която трябва да пребивава дадено лице за повече от четири месеца. Радев открои и нуждата от ускорена система за преместване на кандидатите, така че да се предотвратят кризисни ситуации в центровете за настаняване.

Той не пропусна и предизвикателствата пред Европа заради Брекзит. Емил Радев приветства демонстрираното от ЕС единение при трудните преговори. Той подчерта, че гарантирането на правата на европейските граждани във Великобритания и на британските граждани в ЕС е най-важното за всички в момента.

Радев коментира, че въпроси стоят и във връзка с покриването на поетите вече от Великобритания финансови ангажименти към европейския бюджет, което засяга и България. Той акцентира върху необходимостта чрез конкретни мерки да се гарантира правната сигурност за бизнеса.

Емил Радев предупреди, че трябва да се предотвратят сътресенията в сферата на търговията, до които може да се стигне след отказа на Великобритания да остане в рамките на единния пазар.

Аргументите на евродепутата са, че износът на стоки от 27-те държави-членки към Великобритания възлиза на 306 млрд. евро за 2015 г., а вносът на стоки от Великобритания в останалите страни от ЕС е 184 млрд. евро или 7,5% от нейното БВП.