Ограниченията и политиката на затягане на коланите е старомодна, заяви Сергей Станишев на конференция за бъдещето на кохезионната политика в Брюксел.

Президентът на ПЕС смята, че ограниченията унищожават обществата в ЕС. Най-явното проявление на солидарността като основна ценност на ЕС е в кохезионната политика на Европейския съюз, подчерта Станишев. Кохезионната политика на ЕС е насочена към преодоляване на различията между регионите в Евросъюза.

Станишев припомни, че преди 30 години бюджетът на Европейския съюз за кохезионна политика е бил 10 млрд. евро годишно по настоящи цени, а към момента всички региони на ЕС са покрити от кохезионната политика, разпределят се 50 млрд. евро всяка година.

Станишев: Намерихме пари за панелки, да намерим и за енергетика

Станишев: Намерихме пари за панелки, да намерим и за енергетика

Иска дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката у нас

"Кохезионната политика е циментът, който ще заздрави фундамента на ЕС, затова битката за запазването й е наистина тежка", изтъкна в речта си еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу. За следващия програмен период имаме дори още по- високи цели - над 300 000 нови проекти и 850 000 км нови пътища, посочи Крецу. Тя благодари на президента на ПЕС за политическата подкрепа в Европейския парламент.

Тези пари се инвестират в училища, болници, обществен транспорт, достъп до чиста вода, пречистване на въздуха, модернизиране на пътни артерии, напомни Станишев.

Само за предходния финансов период по програмите по кохезионната политика са били подпомогнати 60 000 научни проекта, създадени са един милион работни места, 120 000 нови предприятия са получили подкрепа и финансиране, както и над 400 000 малки и средни фирми, а 6 милиона души пият по-качествена вода.

Всяко евро, вложено в кохезионната политика, се връща трикратно в БВП на ЕС, подчертава Станишев.

За Източна и Южна Европа кохезионната политика е най-видимата част от Европейския съюз, смята президентът на ПЕС. Той изтъкна, че когато хората в едно населено място видят ремонтираното по тази линия училище, те конкретно разбират солидарността между европейските държави.

Станишев изтъкна колко важна е битката за запазване на кохезионната политика за периода след 2020 г. за социалистите в ЕС. Те искат запазването на грантовия механизъм по кохезионната политика, а не проектния принцип.

Станишев се обяви категорично против намаляването на бюджета за кохезионна политика в следващия програмен период.