"Тези, които искат да правят повече, правят повече" или вариантът "Европа на различни скорости" е най-реалистичният вариант. Това показа анкета на News.bg сред студенти втори курс от специалност "Връзки с обществеността" на Факултета по журналистика и масови комуникации.

В анкетата участваха 40 студенти на възраст 20-21 години. Студентите работиха в група по двама, като всяка двойка трябваше да даде по пет аргумента за избрания от тях сценарий.

На въпрос: "Кой от петте сценария, предложени в Балата книга за бъдещето на Европейския съюз е най-реалистичен за България?" 16 от студентите дадоха приоритет на третия сценарий.

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

По-рано той представи 5 възможни пътя за развитие на ЕС

Сред аргументите, които те изтъкнаха, са вътрешната мотивация на страните членки, фактът, че успяват най-напористите и тези, които си поставят по-високи цели. Според второкурсниците т.нар. "сценарий на скорости" би осигурил по-устойчиви икономически резултати и ще развие икономиката на съюза. Това ще стимулира работещите. Не липсваха и контрааргументи за този сценарий като например фактът, че бедните ще стават по-бедни , а богатите - по-богати.

По-високата степен на сътрудничество между определени страни членки не плаши студентите. Напротив, в това те виждат възможности за реализация на повече проекти във всички сфери. Противно на изказаните официални становища от страна на политическия елит, че България е категорично "против" Европа на скорости - студентите припознаха именно в него най-реалистичният вариант за развитие.

Шестима студенти защитиха четвъртият сценарий, според който "Правим по-малко, но по-ефективно". Според тях така ще се засили контролът на стоките и тяхното производство, ще се повиши качеството на произведените стоки в рамките на ЕС, ще се постигне по-устойчиво развитие, ще се стимулират качествени и устойчиви решения.

Само четирима души счетоха, че е редно да продължим както досега, без да променяме нищо. С това щяла да се предотвратят евентуални загуби и възможност да залагаме на "сигурно", без да поемаме рискове. Десет от студентите припознаха като най-реалистичен петият вариант, при който всички "Правим много повече заедно". Сред аргументите, които приведоха в полза на сценария са възможностите за колаборация между по-силно и по-слабо развитите, възможността за обмяна на идеи и работна ръка.

Възможността именно така да се "догонят" по-развитите икономики. Бетина Василева и Петя Георгиева изтъкват като аргумент именно така да се осъществи изконната идея и мисията на Европейския съюз. Студентите виждат в този сценарий да сме по-креативни, по-продуктивни, да променим статуквото и постигнем по-високи стандарти на живот. Александра Божидарова и Яна Войнова виждат във възможността да "Правим много повече заедно" - "ЕС да бъде единен", възможност за по-ефективна "защита на външните граници". Според тях "членството на България в ЕС води до положително развитие, породено от обединената политика".