Въпреки членството си в ЕС, България не успя да постигне много цели. Това каза в интервю за News.bg евродепутатът от Групата на европейската народна партия и доц. Светослав Малинов, преподавател в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски".

Той бе категоричен, че европейската перспектива през призмата на 10-те години членство, навършили се на 1-ви януари тази година, са най-доброто, което е можело да се случи на страната ни. Сред целите, които остават непостигнати, е по-високият икономически растеж в сравнение със страни като Латвия и Румъния.
"Определено загубихме позиция спрямо Румъния. Ако в средата на 90-те и в края им, не само в България, а и в ЕС се смяташе, че България нечестно е свързана с Румъния и Румъния ще бъде проблем, ако двете страни вървят заедно, то днес можем да кажем, че Румъния се възползва по-добре от това членство", коментира още Малинов.

Относно представеният от председателя на ЕК документ за бъдещето на Европа в така наречената Бяла книга, Светослав Малинов обясни, че документът вече е постигнал целите си - да предизвика дебат и да зададе матрицата, по която да бъдат избирани следващите евродепутати през 2019 г.

Според него дебатът за бъдещето на Европа у нас е започнал почти веднага, едновременно с този в самия ЕС. "По време на кампанията бяха заети позиции. Няма значение, че те не бяха правилни. Бяха заети и то от определени лидери. Те предизвикаха реакции, така че дебатът при нас започва и при всички положения, ние ще бъдем подготвени да участваме в него. Неговото разгръщане предстои", увери Малинов.

По отношение на българското председателство на Съвета на Европа през 2019 г. Светослав Малинов бе категоричен, че исторически страната ни е нямала късмет, тъй като то се очаква да премине под сянката на финалните преговори за Брекзит.

"Можем спокойно да кажем, че нямахме късмет с това председателство. Първо, защото беше изтеглено напред във времето. Второ то ще премине в сянката на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС", категоричен бе той.

"Исторически нямахме късмет. По време на нашето председателство ще бъде и най-тежката фаза на преговорите. По моя преценка, тогава трябва да започне вече "спускането". Ако планът е през 2019 г. на евроизборите, Великобритания да не участва и да бъде извадена, това означава, че най-тежките конфронтации, когато трябва да се излиза с конкретни решения, а всички те ще бъдат много мъчителни, ще са по време на нашите шест месеца", прогнозира още евродепутатът.

Според него темата, която България следва да постави като приоритет по време на председателството си, е за увеличаването на газовата и енергийна обвързаност на нашия регион. "Това влиза в европейските политики, в идеята за Европейския енергиен съюз и същевременно бе изтласкано на заден план заради Брекзит и проблема с бежанците. Преди две години и половина това беше нещо, за което Юнкер казваше: По успеха на това искам да съдите за успеха на моето председателство", коментира още Светослав Малинов.

"Ние трябва да го извадим, да заговорим за този газов разпределителен център на територията на България, да обясним защо е добре не само за България, а и за Македония, Сърбия. Да се покаже загриженост за региона и да се чуе, че България има приоритет - добър за интеграцията, добър за ЕС, и добър за региона", категоричен бе той.

Повече по темата - в интервюто на Десислава Антова със Светослав Малинов.