Премиерът на Канада Джъстин Трюдо е убеден, че целият свят ще спечели от силен ЕС и че съюзът и страната му трябва да водят международната икономика през бурни времена, съобщава Ройтерс.

Припомняме, вчера Европейският парламент прие споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Сега парламентите на страните членки трябва да го ратифицират.

Европарламентът одобри CETA
Обновена

Европарламентът одобри CETA

408 депутати гласуваха в полза на сделката срещу 254.

Трюдо подчерта пред Европейския парламент, че ЕС е невероятно постижение и безпрецедентен модел за мирно сътрудничество.

"Вие сте важен играч в преодоляването на предизвикателствата, пред които сме изправени колективно като международна общност", подчерта той пред Европейския парламент.

"Наистина, целият свят печели от силен ЕС", поясни канадският премиер.

Ефективен европейски глас на световната арена е не само желателно, но и съществен елемент, смята той.

Снимка 278901

Източник: ЕПА

Трюдо, който също ще посети Германия заяви, че Канада и ЕС споделят вяра в демокрацията, прозрачността, върховенството на закона, човешките права, приобщаването и пъстротата.

Ние знаем, че в тези времена трябва да изберем да водим международната икономика, убеден премиерът.

Ако постигнем успех, CETA ще се превърне в модел за всички амбициозни, бъдещи търговски споразумения. Ако не го постигнем, това може да бъде последното. Това е важен момент за нас, изтъкна той.

Според него това споразумение е в полза за всеки.