Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни направи обръщение по повод Световния ден на свободата на печата, който се отбелязва на 3 май, съобщават от Европарламента. 

Той е убеден, че истинската демокрация не може да съществува без свободата на медиите.

"Като бивш журналист знам, че свободата да бъдеш независим в работата си е от съществено значение. Без тази свобода не може да има политически контрол, прозрачност, борба с корупцията, добро управление, свобода на вземане на решения", изтъкна той. 

Затова по думите му Европейският съюз е най-силният защитник на това основно право по целия свят.

"За съжаление, организацията "Репортери без граници" предупреждава, че свободата на медиите е застрашена, както никога досега! Според няколко доклада журналистите са заплашвани не само в държави с авторитарни режими, но и в държави, които обикновено се считат за демократични.

В непосредствена близост до нас Турция се е превърнала в "най-големия затвор за медийната професия в света". Според Стокхолмския център за свобода около 200 журналисти са били осъдени на затвор и 150 медии са били закрити вследствие на миналогодишния опит за преврат.

Много журналисти са репресирани и са в затвора в Китай, Русия, Беларус, както и страни от Латинска Америка, Африка и Азия.

Европейският парламент винаги ще защитава тези, които са били несправедливо наказани, като осъжда всякакви опити за цензура на журналисти!", подчерта председателят на Европейския парламент. 

По тази причина Таяни отново призовава за незабавното освобождаване не само на германско-турския журналист Дениз Юксел, но и на всички, които са несправедливо задържани по целия свят, вършейки работата си.

"Когато се разглежда свободата на печата, трябва да се обърне специално внимание на интернет като източник на знание, но и като източник на безпокойство. Почти половината от европейците получават информация за новините от социалните медии, което от своя страна е довело до твърде лесното разпространение на фалшиви новини. Нараства и разпространението на дезинформация и реч на омразата, използвани за насърчаване на радикализацията и фундаментализма, особено сред младите хора.

Заедно с журналистите, следващи високи етични стандарти, трябва да насърчаваме по-голяма отговорност сред онлайн платформите.

Днес трябва да помним и да отдадем почит на всички журналисти, които са загинали или са били задържани поради ангажимента им да предоставят на гражданите обективните факти.

Тяхната свобода е ключът да направим света по-добро място. Днес искам да знаете, че не сте сами в тази битка. Европейският парламент винаги ще бъде на ваша страна", изтъкна още Антонио Таяни.