Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще надзирава преговорите между ЕС и Великобритания за Брекзит, заяви, че иска другите страните членки да бъдат честни към Лондон, докато в същото време запазят обединението, информира Ройтерс.

Снимка 294314

Източник: ЕПА

"Това, което беше и остава най-важно за мен, е, че нашето поведение в тези разговори ще покаже най-доброто от ЕС: единство, политическа солидарност и справедливост към Великобритания", каза той пред Европейския парламент.

Докладвайки за срещата на 27-те лидери на 29 април, Туск подчерта, че ще настоява Лондон да покаже "задоволителен напредък" по отношение постигане на споразумение за исканията на ЕС във връзка с правата на европейските граждани в Обединеното кралство, изплащане на задълженията и уреждане на въпроса за границата с Ирландия преди Брюксел да започне преговори с Великобритания за бъдещо търговско споразумение.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клюд Юнкер - водената от него Европейска комисия ще води преговорите с Лондон след британските предсрочни избори на 8 юни, обяви, че съюзът е подготвен и ще работи върху приоритетите си за бъдещето: "Тези преговори сега са в ръцете на нашите способни бракоразводни адвокати".

Той подчерта, че по-късно ще говори и главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние.

Снимка 294315

Източник: ЕПА

Юнкер, който беше разкритикуван на Острова след разкриване на подробности от германски вестник за срещата му с британския премиер Тереза Мей през миналия месец, подчерта, че подготовката показва единството на ЕС и "ангажимента за прозрачност".

Евроскептикът Найджъл Фараж обвини Брюксел, че се опитва да "заплашва" Великобритания и предложи страната да напусне съюза без споразумение.

Снимка 294312

Източник: ЕПА

Или трябва да пораснем, да получим разумни искания от ЕС, или Великобритания ще бъде принудена да напусне още в края на тази година. Не можем да прекараме две години с този фарс, изтъкна Фараж пред еверодепутатите в Страсбург.