Дали Европа ще остане глобален лидер зависи от това дали Европейският съюз ще успее да се възползва от дигиталната вълна и технологичните иновации. Това коментира в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел във връзка с дебата как Европа да бъде лидер в един глобален свят, съобщават от ГЕРБ.

Майдел посочи, че за да се възползват максимално от глобалната икономика, европейските граждани трябва да получат уменията, които им позволяват да бъдат конкурентноспособни. Евродепутатът обясни, че става въпрос за дигитални умения с висок профил, които могат да дойдат със специализирани образователни програми.

По мнението на Ева Майдел отвореността на Европа към световната търговия днес носи огромни ползи за гражданите й. Изследване на Еврокомисията сочи, че всеки 1 млрд. евро износ поддържа 14 000 работни места в Европа.

Европа търси новите решения в глобализацията

Европа търси новите решения в глобализацията

Много евродепутати призоваха за план за действие

Майдел очерта основната формула за това Европа да остане глобален лидер. По думите й освен нужните умения за работниците, трябва да осигурим и нужната регулаторна мярка.

Ева Майдел е убедена, че законодателството на европейско ниво трябва да развърже обмена на данни и Европа да стане инкубатор за иновации. Според нея стъпката, която трябва да се направи сега, е единен дигитален пазар.

По време на дебата зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен представи заключенията от документ за размисъл по темата. Той е изготвен от Европейската комисия и обхваща множество теми. Сред тях са от по-добро разпределение на ползите от глобалната търговия до намаляване на натиска върху работните места в Европа и подкрепата за растеж в развиващите се държави.

От ГЕРБ поясняват, че това становище на Комисията е част и от започналия през месец март дебат за бъдещето на ЕС, очертаващ примерните сценарии за развитието на общността.