Отборът на Челси спечели сблъсъка с Арсенал във финала на турнира Лига Европа. "Сините" надиграха съперника си в битката на стадиона в Баку, налагайки волята си по категоричен начин.

Азар и компания стигнаха до победа с 4:1, като именно белгийският ас бе в основата на голяма част от опасностите пред съперниковата врата, вкарвайки две от попаденията за победителите.

Снимка 426156

Източник: UEFA.com

Жиру и Педро бяха другите двама играчи на отбора, пратили топката зад гърба на опитния Петер Чех, за когото това бе мач от определящо значение, предвид наближаващия край на професионалната му кариера.

Почетното попадение за "артилеристите" реализира влезлият като резерва Иуоби.

Снимка 426148

Източник: UEFA.com

Така надеждите на Арсенал да играе в Шампионската лига чрез спечелване на Лига Европа се изпариха, а за Челси остана заслуженият триумф в надпреварата, с оглед убедителните битки за тима в завършилата кампания.

Снимка 426164

Източник: UEFA.com

ТОПСПОРТ проследи на живо за потребителите си случилото се на терена:

Челси - Арсенал, на живо
на живо

Челси - Арсенал 4:1, втори гол на Азар в мача!

Всичко в сблъсъка вече изглежда ясно

Първото полувреме предложи много емоции на феновете по трибуните в Баку, но не и попадения в двете врати.

С огромна заслуга за това бе вратарят на "артилеристите" Петер Чех. Той спаси опасни изстрели на Азар, Емерсон и Жиру, като запази вратата на тима си суха преди почивката.

Снимка 426136

Източник: UEFA.com

Полувремето започна с опит на Арсенал да наложи териториален превес. Това до голяма степен се случи, но с цената на отваряне на огромни пространства в защитата на тима.

Същевременно случващото се в предни позиции за състава на Емери не бе кой знае колко впечатляващо. Изключително опасен за Сезар Аспиликуета се оказа Сеад Колашинац. При малко повече акуратност в завършващите му подавания, той можеше да създаде главоболия на Кепа и компания.

За щастие на Аспиликуета, пасовете на Колашинац се оказваха неточни.

Самият Аспиликуета трябваше да се намесва на два пъти, като във втория случай спря устрем на Лаказет, с цената на лека получена травма, след сблъсък с Кепа. Все пак опитният състезател на "сините" продължи участието си в двубоя.

Снимка 426134

Източник: UEFA.com

След средата на първата част и футболистите на Сари се активизираха.

Азар определено вдигна оборотите в половината на Арсенал, като не спираше да захранва с подавания Емерсон и Жиру. И двамата пък получиха по една чудесна възможност за откриване на резултата.

Снимка 426126

Източник: UEFA.com

За щастие на феновете на "артилеристите", Чех бе в уникална форма тази вечер и спря и двата изстрела. Особено този на Жиру бе труден за отразяване, след техничното изпълнение на французина, но опитният страж наложи волята си и не позволи кълбото да се оплете в мрежата му.

Снимка 426135

Източник: UEFA.com

Малко преди почивката Чех за пореден път спря възможност за Челси да стигне до откриване на резултата, намесвайки се по чудесен начин при продължително разиграване на съперника в полето му.

Така до почивката голове в Баку не бяха реализирани.

След паузата обаче екшънът беше пълен. Само 4 минути след подновяването на играта Жиру откри резултата с ефектен плонж, след прострелно центриране в полето на Чех.

Снимка 426146

Източник: UEFA.com

След точно час игра и Педро записа името си сред голмайсторите, възползвайки се от чудесно подаване на Азар, както и от факта, че остана непокрит от бранителите на съперника.

Снимка 426147

Източник: UEFA.com

Четири минути по-късно Мейтланд-Найлс фаулира Жиру в наказателното поле и Джанлука Роки посочи бялата точка. Зад топката застана Азар, който с майсторско изпълнение покачи на 3:0.

Снимка 426149

Източник: UEFA.com

Влезлият като резерва Иуоби върна частично надеждата за Арсенал с бомбен изстрел от границата на наказателното поле, но в 72-ата минута Азар вкара втория си гол в срещата, разписвайки се след добро двойно подаване с Жиру.

Снимка 426157

Източник: UEFA.com

Така двамата затвърдиха чудесното си представяне тази вечер, записвайки на сметката си не само попадения, но и асистенции.

Снимка 426144

Източник: UEFA.com

Срещата бе с допълнителен заряд за "топчиите", които можеха да намерят място в Шампионска лига за следващата кампания само, ако вдигнат тази купа. Мениджърът им Унай Емери знае добре как да го направи, след като три пъти спечели Лига Европа със Севиля. Тази вечер обаче той осъзна, че общите неща между онзи негов тим и настоящия му не са много.

Снимка 426130

Източник: UEFA.com

Мачът бе специален и за вратаря Петер Чех, който спира с футбола. Той е бивш футболист именно на Челси. Очаква се той да се завърне при "сините", но като директор.

Снимка 426132

Източник: UEFA.com

Звездата на Челси Еден Азар пък почти сигурно изигра последния си двубой за тима, защото е пред трансфер в Реал (Мадрид). За капак мениджърът Маурисио Сари е спряган за наставник на Ювентус.

Снимка 426141

Източник: UEFA.com

В Баку обаче всичко това остана без значение, а шампионът бе определен. По повече от категоричен начин.

Снимка 426165

Източник: UEFA.com